Срещу болестите в лозето: изчистете чепките, изорете надълбоко

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През тази година лозята пострадаха в много от районите на страната от болести, особено в периода на пролетта и лятото. Причина за това бяха честите валежи и хладното време, които благоприятстваха разпространението на причинителите. „На първия етап по време на цъфтежа имаше обикновена мана, която нанесе сериозни поражения и беше проблем за преодоляване и за решаване. В последствие в някои райони се появи черно гниене и бяло гниене. Те са следствие от недобра агротехника“, коментира за „Агрозона“ проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ).

„За да подготвят растенията за предстоящата зима и за новия производствен сезон догодина, лозарите трябва да премахнат всички чепки от лозите, тъй като там се съсредоточават спорите и напролет се развиват и създават инфекциозен фонд, който създава проблем“, допълни още специалистът. Според думите на проф. Иванов много важно е да се извърши и есенна оран, с която остатъците от чепките и зърна да бъдат заровени на по-голяма дълбочина, за да не може напролет да се развият опасните заболявания.

„В регионите, където има оидиум, започна да се практикува зимно пръскане с калиев перманганат. Добре е стопаните се допитат до специалистите от Института по лозарство и винарство, за да им се направи съответната схема за извеждане на правилна растителнозащитна практика при лозата“, допълни още проф. Мирослав Иванов.

„Реколта 2019 г., касаеща виненото грозде в България, е с много добро качество. Дължи на продължително сухото време с температурна амплитуда през деня и нощта. Това индуцира натрупване на достатъчно захари, дори в някои региони захарите, характерни за дадените сортове, бяха над нормите. В някои микрорайони реколтата беше по-малко от нормалната, заради неблагоприятния период по време на цъфтежа. Тогава на места се получи оманяване, други пострадаха от сушата. Но вината, които се получават, ще бъдат с много високо качество и затова препоръчваме да пиете вина от всички региони в страната“, сподели проф. Иванов.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА