Слани унищожиха черешите, производители отчитат нулева година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Паднали слани в края на април и началото на май унищожиха цветовете на черешите. Поради тази причина цените на българските череши ще се запазят високи и през тази година. Производителите отчитат годината като нулева. Това заяви Добри Желев, производител на ягоди и череши от димитровградското село Крепост в интервю за БНР.

На места черешите вече се продават на цена от близо 40 лв. за килограм

При черешата годината ще бъде нулева. Температури от  -4 до -6 градуса на места в страната смразиха цветовете на дърветата.
Имаше много цвят на черешата, после паднаха дебели слани и всичко в момента е измръзнало. Почти няма да има реколта, ще берем едва по няколко килограма от дърво”, коментира Желев.
“Земеделските производители в региона са много разтревожени тази година, тя ще е нулева за черешите, даже много стопани ще излязат на минус”, допълва той.

При ягодите реколтата ще е сравнително добра, коментира още Желев.

“Преди близо 2- 3 седмици паднаха силни дъждове, а заедно с тях и много дебели слани. Те попариха ягодата, защото тя вече беше пукнала. Все пак ягоди ще има, но реколтата ще е по-слаба от миналата година”, коментира производителят.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА