Предварително вземете мерки срещу напукването на главите
За сиво гниене говорим най-често, когато става въпрос за ягоди и грозде. От гъбичката причинител (Botrytis cinerea) страдат обаче и много други растения. Зелето и карфиолът не правят изключение. В по-ранни фази от развитието им болестта може да се види като сиво-бял налеп, обикновено от долната страна на листата. По-късно, когато се оформят зелките на полето или по време на съхранението им в прясно състояние, най-напред се виждат по покривните листа кафяви напетнявания. Не след дълго нападнатите листа се покриват с пепеляво-сив пухест налеп. Същият налеп може да се види и по напуканите зелки.
Болестотворната гъбичка обикновено навлиза в листата на зелето през механични повреди, както и при рани, причинени от насекоми и други неприятели. В ранни фази може все пак да се употребят фунгициди, но в края на вегетацията и след прибирането, когато най-често се развива болестта, тяхното приложение става невъзможно. Затова от много голямо значение е да не се допусне напукване на зелки. Най-честата причина за напукването е поливката или обилният дъжд след допуснато засушаване. Затова почвата трябва да се поддържа винаги нормално влажна. При манипулацията на зелките, които ще се съхраняват в прясно състояние, трябва да се внимава покривните листа да не се нараняват със силен натиск на пръстите или с инструментите за работа.