Шарена палитра от спаначени вкусове и цветове

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Спанакът е истинска суперхрана, но ако ви е омръзнало да хапвате класическия сорт, няма да останете без избор от вкусни и цветни алтернативи. Има го в разновидности, които се приготвят също толкова лесно като класическия спанак.Atriplex hortensis Rubra

Червенолистният градински сорт лобода (Atriplex hortensis ’Rubra’) е истинска наслада за окото и небцето. Растението се развива от март до август и се обновява на всеки 4 седмици. Първото подрязване се прави когато достигне педя височина. След това то продължава да се развива добре.

В кухнята се приготвя като класическия спанак, но има също лечебно действие. При проблеми с обмяната на веществата, болести на бъбреците и пикучния мехур растението помага, когато се приготви като чай.

Басела (Basella alba) е известен още като лозов спанак и е широко разпространен в Тропиците. Листата му са

Basella-alba-254
Басела (Basella alba) обича топлината.

дебели и богати на минерали. Червенолистните сортове, като например Basella alba var. Rubra се нарича още сейлонски спанак. Новозеландският спанак  (Tetragonia tetragonioides) принадлежи към семейството на върбинката и се среща предимно по бреговете на Австралия и Нова Зеландия. Подходящ е и за отглеждане през летните месеци, защото е пригоден да се развива добре и при горещини. Най-подходящото време за засаждане е през май.

 

alternative-zu-spinat-baumspinat-4138781-blp-florapress
Родината на дървесния спанак е северна Индия.

Индия се смята за родина на дървесния спанак, когото наричат още куча лобода. Принадлежи към семейството на сладките треви. На височина може да достигне два метра, а листата му са безбройни и много меки на допир.

Накрая нека привлечем вниманието ви към ягодовия спанак (Blitum foliosum). Той е познат едва от няколко години. Готов е за бране 6 до 8 седмици след засаждане. Ако го оставите да расте и след това, ще се появят ягодоподобни червени плодове с аромат напомнящ на червено цвекло.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама