Седмичен ценови анализ на цените на основни стоки: Олиото поскъпва с 0.4%

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Седмичният анализ на Министерство на земеделието и храните на цените на основните хранителни стоки през периода 8 – 15 октомври 2014 г. показва, че олиото е поскъпнало с 0.4%, захарта е поевтиняла с 0.8%, а брашно тип „500”, яйцата, пилешкото и агнешкото месо остават на същите ценови нива.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 1,95 лв./литър, с 0,5% над нивото от предходния седмичен период. Бялата кристална захар е поевтиняла с 0,8% на седмична база до 1,25 лв./кг. Средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица – около 0,82 лв./кг.

През миналата стопанска седмица средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се запазват на нивата от предходния седмичен ценови анализ. През последната седмица средната цена на едро на яйца – размер М за страната се остава 0,18 лв./бр. Средно за страната, цените на дребно на яйца размер – L в големите търговски вериги се запазват съответно на нива от 0,28 лв./бр. В другите търговски обекти също остават без промяна при 0,24 лв./бр.

През периода средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната като цяло остават близки до нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, се наблюдава при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се повишава с 0,7% спрямо предходната седмица до 4,13 лв./кг. В големите търговски вериги цените на дребно на замразеното пиле са в интервала от 4,61 лв./кг (Перник) до 5,15 лв./кг (Разград). Средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,60 лв./кг. Само в две области е отчетено седмично изменение на цените – намаление с 1,3% в София и увеличение с 0,2% във Варна.

През наблюдавания период пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като не са регистрирани седмични изменения на цените по области. За поредна седмица цяло агне се продава в диапазона от 11,85 лв./кг (Кюстендил) до 15,68 лв./кг кланично тегло (София), а средната цена на едро на цяло агне за страната остава 13,54 лв./кг. Предлагане на цяло агне в големите търговски вериги е отчетено само в Хасково, където цената се задържа на ниво от 12,99 лв./кг. Цените на едро на агнешкия бут по области се задържат в интервала от 12,20 лв./кг (Варна) до 17,93 лв./кг (София). При търговията на едро с агнешка плешка стойностите по области се задържат в диапазона от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора). В резултат, средната цена на едро на продукта за страната се запазва на ниво от 12,44 лв./кг.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама