Салмонелата най-често предизвиква хранителни взривове в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте кои са петте опасни бактерии, които могат да бъдат намерени в храната

Хранителните взривове са намалели с 47%  през 2020 г, се казва в доклад на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за мониторинга на зоонози, извършен през 2020 г в 27 страни от ЕС и 9 държави, които не са държави-членки. Две събития са засегнали събирането на данни за 2020 г. и свързаните с тях статистики: пандемия от COVID-19 и оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. През 2020 г. първата и втората най-съобщавани зоонози при хора са съответно кампилобактериоза и салмонелоза, коментират от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Кампилобактериозата е най-съобщаваната зооноза в ЕС през 2020 г със 120 946 случая в сравнение с над 220 000 за предходната година, отбелязват от EFSA. Следва салмонелозата, която е засегнала 52 702 души в сравнение с 88 000 през 2019 г. Броят на докладваните хранителни взривове също е намалял с 47%. Тези констатации се основават на годишния доклад на ЕС за зоонозите съобразно „One Health“ подхода от EFSA и ECDC.

Експертите признават влиянието на пандемията COVID-19 в Европа в забележителния спад на съобщените зоонозни заболявания при хората – вариращи от 7% до 53% в зависимост от конкретното заболяване или хранителен взрив. Възможните фактори за голямото намаляване на случаите включват промени в поведението на хората, ограниченията за пътуване и в събитията, затваряне на ресторанти, карантина, локдаун и други мерки за смекчаване, като използване на маски, физическо дистанциране и дезинфекция на ръцете.

Следващите най-често съобщавани заболявания са йерсиниоза (5 668) и инфекции, причинени от шига токсин продуциращи E.coli (4 446). Листериозата е петата най-съобщавана зооноза (1876 случая), засягаща предимно хора на възраст над 64 години. Листериозата и инфекциите с вируса от Западен Нил са заболяванията с най-висок брой смъртни случаи и хоспитализации – като повечето местно придобити инфекции на Западно Нилска треска са докладвани от Гърция, Испания и Италия.

Докладът също така наблюдава хранителните взривове в ЕС, събития, по време на които най-малко двама души се заразяват с един и същ патоген и от една и съща контаминирана храна. През 2020 г. са съобщени общо 3086 хранителни взривове.

Салмонела остава най-често откриваният агент и причинява около 23% от огнищата. Най-честите източници на огнища на салмонелоза са яйцата, яйчните продукти и свинското месо. Докладът включва също данни за Mycobacterium bovis/caprae, Brucella, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, бяс, Ку-треска и туларемия, се казва още в доклада на EFSA.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА