Салмонелата най-често предизвиква хранителни взривове в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте кои са петте опасни бактерии, които могат да бъдат намерени в храната

Хранителните взривове са намалели с 47%  през 2020 г, се казва в доклад на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за мониторинга на зоонози, извършен през 2020 г в 27 страни от ЕС и 9 държави, които не са държави-членки. Две събития са засегнали събирането на данни за 2020 г. и свързаните с тях статистики: пандемия от COVID-19 и оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. През 2020 г. първата и втората най-съобщавани зоонози при хора са съответно кампилобактериоза и салмонелоза, коментират от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Кампилобактериозата е най-съобщаваната зооноза в ЕС през 2020 г със 120 946 случая в сравнение с над 220 000 за предходната година, отбелязват от EFSA. Следва салмонелозата, която е засегнала 52 702 души в сравнение с 88 000 през 2019 г. Броят на докладваните хранителни взривове също е намалял с 47%. Тези констатации се основават на годишния доклад на ЕС за зоонозите съобразно „One Health“ подхода от EFSA и ECDC.

Експертите признават влиянието на пандемията COVID-19 в Европа в забележителния спад на съобщените зоонозни заболявания при хората – вариращи от 7% до 53% в зависимост от конкретното заболяване или хранителен взрив. Възможните фактори за голямото намаляване на случаите включват промени в поведението на хората, ограниченията за пътуване и в събитията, затваряне на ресторанти, карантина, локдаун и други мерки за смекчаване, като използване на маски, физическо дистанциране и дезинфекция на ръцете.

Следващите най-често съобщавани заболявания са йерсиниоза (5 668) и инфекции, причинени от шига токсин продуциращи E.coli (4 446). Листериозата е петата най-съобщавана зооноза (1876 случая), засягаща предимно хора на възраст над 64 години. Листериозата и инфекциите с вируса от Западен Нил са заболяванията с най-висок брой смъртни случаи и хоспитализации – като повечето местно придобити инфекции на Западно Нилска треска са докладвани от Гърция, Испания и Италия.

Докладът също така наблюдава хранителните взривове в ЕС, събития, по време на които най-малко двама души се заразяват с един и същ патоген и от една и съща контаминирана храна. През 2020 г. са съобщени общо 3086 хранителни взривове.

Салмонела остава най-често откриваният агент и причинява около 23% от огнищата. Най-честите източници на огнища на салмонелоза са яйцата, яйчните продукти и свинското месо. Докладът включва също данни за Mycobacterium bovis/caprae, Brucella, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, бяс, Ку-треска и туларемия, се казва още в доклада на EFSA.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама