Събирачите на трюфели очакват отново да бъде внесен в Парламента Законопроект за тяхната дейност

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

С дейността търсене и събиране на трюфел в България са заети близо 30 0000 души целогодишно и сезонно. Това са главно хора от райони с трайна безработица. От 2016 година насам има няколко опита дейността да се легализира и регулира главно с цел опазване на находищата на диворастящи трюфели, които поради липсата на регламент се експлоатират не природосъобразно с гребла и лопати. Често тези дейности и групи са подпомагани от недобросъвестни изкупувачи, коментираха Светлозар Сидеров, председател на УС на “Национална федерация на ловците на трюфели в България” и д-р Иван Калоянов, председател на УС на “Национален съюз на българските ловци на трюфели”.

Липсата на регламенти предизвиква хаос в сектора

Нуждата от въвеждане на правила за добив, търсене, сезонен календар, правила за култивиране и търговия е крещяща, закъсняла с години, защото тези няколко опита за регламентиране досега бяха умишлено саботирани о зависими лица, желаещи по ред причини да останат невидими за държавата. Затова  двете най-големи сдружения на търсачи на трюфели “Национална федерация на ловците на трюфели в България” и “Национален съюз на българските ловци на трюфели” приветстваме инициативата да се регулира дейността, като призоваваме народните представители да внесат отново Законопроект за добива, култивирането и търговия с трюфели и в работна група или на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към  Народното събрание да бъде обсъден , допълнен ако има нужда и да се задвижи механизма за приемането му, допълват те.

“За нас не е редно дейност, призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството, която изхранва над 30 000 семейства и генерира в България годишно стотици милиони приходи в националната икономика да остане отново в сивия сектор, редом до дейности като пране на пари, разпространение на наркотици и други престъпни деяния”, коментираха още те.

“От наша страна заявяваме готовност за активно участие в обсъждането на такъв закон с цел бранша ни да се запази и развие като дълготрайна стопанска дейност”, коментираха Светлозар Сидеров, председател на УС на НФЛТБ и д-р Иван Калоянов , председател на УС на НСБЛТ.


Вижте още:

Ловците на трюфели: Недопустимо е отдаването на гори под наем за добив на деликатесните гъби

Почти 500 т различни видове диворастящи трюфели се добиват годишно у нас

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements