С промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия подобряват отношенията в сектора

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Възстановяване на регистъра на тютюнопроизводители и фиксиране на срокове на изкупната кампания са сред готвените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Целта е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща с тютюнопроизводители от Североизточна България в Русе. Той обясни, че промените предвиждат възстановяване на регистъра на тютюнопроизводители и фиксиране на срокове на изкупната кампания. Зам.-министър Абазов заяви, че поради спецификата на суровината често оценяването на качеството на тютюна е субективно, затова връщането на държавните оценители е друга предвиждана промяна.

Ресорният зам.-министър призова тютюнопроизводителите да търсят и други начини за повишаване на доходите си, освен средствата, които получават по националните доплащания. Като пример той посочи възможностите по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020, по която ще могат да кандидатстват за закупуване на сушилни, машини и съоръжения с цел повишаване на конкурентоспособността на стопанства им.

Един от участниците в срещата беше председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Той категорично заяви, че МЗХ прави всичко възможно, за да подобри диалога между търговците и тютюнопроизводителите.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА