С над 25,7 хил. ха са се увеличили площите, върху които се прилагат методите на биологичното производство само за година, сочат данните на Аграрен доклад 2019 г. през 2017 г. Площите в системата на контрол са били 136 629,2 ха, докато година по-късно те достигат 162 332,4 ха. Така вече утвърдената площ, върху която могат се отглеждат плодове и зеленчуци по чист начин, достига 3,2% от цялата земеделска земя в България, докато година по-рано тя е била само 2,7%.
Най-голям скок има в нивите, върху които се отглеждат зърнено-житни култури в страната – от 16 601 ха през 2017 г., през 2018 г. те достигат 21 019 ха. Интересът на фермерите е основно към пшеница, царевица, ечемик и овес.
При протеиновите култури има голям растеж – от 1238 ха през 2017 г, през 2018 г те достигат 17 380 ха.
Кореноплоди се садят на 3 пъти повече площи – от над 340 ха на близо 1400 ха. Нивите с технически култури също са се увеличи, като при тях стъпката нагоре е с над 8 хил. ха. В този сектор най-голям е интереса към маслодайната роза, лавандулата, резенето, кориандърът и различни билки.
Площите с култури за зелено обаче са намалели над 10 пъти, сочи статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Пресни зеленчуци, пъпеши, ягоди и култивирани гъби през 2018 г. са засадени на двойно повече площи спрямо 2017 г.
Увеличение в размера има и при трайните насаждения. От над 30 хил. ха през 2017 г, година по-късно те достигат над 38 хил. ха. Съвсем малко се увеличават пасищата и ливадите – с около 1000 ха.