Кога мухълът по сиренето е опасен?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Сиренето е вкусен, популярен млечен продукт. И все пак, ако някога сте забелязвали петна по него, може би сте се чудили дали все още е безопасно да го ядете. Мухълът може да расте върху всички видове храни, а сиренето не е изключение. Когато той се появява върху храната, това обикновено означава, че трябва да я изхвърлите. За някои видове сирене обаче ситуацията не винаги е такава.  Въпреки че плесените обикновено са опасни за ядене, някои видове се използват при производството на сирене, за да развият те аромат и текстура. Тези видове са напълно безопасни за консумация.

Кои сирена се правят с мухъл?

Например, мухълът е това, което създава отчетливите синкави вени в синьото сирене. То е и това, което дава на сиренето Бри дебелата му външна кора и мека, кремообразна вътрешност. Докато меко узрелите сирена се получават чрез смесване на плесен в млякото по време на преработката, сините сирена обикновено имат спори, инжектирани в самите тях.

Сирената, отглеждани с мухъл, включват :

Сини сирена: Roquefort, Gorgonzola, Stilton и други сини сортове

Меко узрели сирена: Brie, Camembert, Humboldt Fog и St. André

археолози, сирене, Agrozona.bg

Кога да изхвърлите плесенясало сирене

Ако забележите мухъл върху сиренето си, не е задължително да го изхвърляте. Рядко се случва спорите да се разпространяват далеч извън повърхността на твърдите сирена, като пармезан, швейцарско сирене и чедър. Това означава, че останалата част от продукта вероятно е безопасна за ядене. За да го спасите, отрежете най-малко 2.5 см около и под формата.

Тази техника обаче не се прилага за меки сирена или настъргани, натрошени или нарязани сортове. Всички признаци на мухъл по тези видове, които включват крема сирене, извара и рикота, означават, че тя трябва да бъде изхвърлена веднага – тъй като спорите могат лесно да замърсят целия продукт .

Опасности от яденето на плесенясало сирене

Плесените могат да пренасят вредни бактерии, включително Ешерихия коли, Листерия и Салмонела, всички от които могат да причинят хранително отравяне. Симптомите включват повръщане, болка в стомаха и диария.  Опасните плесени също могат да произвеждат микотоксини, ефектите от които варират от остро отравяне с храна до имунна недостатъчност и дори рак. По-специално, показано е, че канцерогенният афлатоксин увеличава риска от рак на черния дроб. Най-добрият начин да сведете до минимум риска от излагане на микотоксин е да избягвате да ядете плесенясала храна и да практикувате безопасно съхранение.

Подбиране и съхранение

Когато избирате сирене, уверете се, че няма пукнатини или плесен по него. Текстурата трябва да е гладка, без втвърдени или пожълтели петна. Когато купувате сирена, отглеждани с мухъл, внимавайте за неясни петна, които не са в обичаен за вида цвят. Трябва да охладите сиренето си при температура 1–3 ° C . Увиването му в плътна пластмасова обвивка също може да помогне за предотвратяване на спори на плесен.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама