Работна група събира птицевъди и свиневъди във връзка със схемата за хуманно отношение

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Закъснялата нотификация на схемата притеснява двата сектора

“В момента сме изправени пред спешна ситуация и проблем, свързан с мярката за хуманно отношение при свине и птици. Трябваше до края на годината мярката да бъде нотифицирана, за да имаме средства за догодина, но тъй като служебния кабинет не е предприел никакви стъпки в тази посока, сега при форс-мажорни обстоятелства ще трябва да се пусне нотификация”, заяви в интервю за Агрозона Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП) след провелия се в понеделник в Министерството на земеделието и храните Консултативен съвет по месото и яйцата.

“До 10 дни ще се проведе работна група за изчистване на всички казуси и въпроси по темата за хуманното отношение, а вече на следващия консултативен съвет, който за сега не е определен кога ще бъде, вече да се направят по същество предложенията, излезли от работната група”, разкри той.

Нотификация на по-висок бюджет по схемата за хуманно отношение към животните

“Секторите птицевъдство и свиневъдство нямат друг механизъм за финансиране, освен на хуманното отношение. Не получаваме кризисно подпомагане. Надяваме се да се разберем за увеличаване на бюджета, имаме коментирани предложения и предстои да видим доколко те ще бъдат одобрени и удовлетворени при актуализацията на бюджета. Имаме потвърждение, че нотификацията на схемата за хуманно отношение ще бъде направена с по-висок бюджет, но за момента не е ясно точно с какъв”, допълни още той.

“Предстои да изпратим разписание и предложения за промени по хуманото отношение както и по други актуални теми проблеми в сектора за да се направи отделна група при индустриалното животноводство да синхронизираме предложенията си и след това те да бъдат представени и обсъдени и с министъра”, поясни Божанков.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements