Производството на зехтин в ЕС бележи спад от 40% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Цените достигат исторически върхове

Поради по-ниското производство на зехтин в ЕС през 2022/23 г (почти -40% на годишна база) и очакванията за реколта под средната през 2023/24 г. цените на производител достигат исторически върхове в категориите и страните от ЕС.

В Хаен, Испания,  най-големият производствен регион в ЕС, цените достигнаха около 820 евро/100 кг в края на август за
зехтин екстра върджин, 760 евро/100 кг за категория върджин и 730 евро/100 кг за лампант. Във всички случаи тези цени са почти 3 пъти по-високи от средните за 5 години и най-високите досега, показва анализ на ЕК.

Като се има предвид забавеното предаване на тези увеличения по веригата на зехтина (напр. свързано с продължителността на договорните споразумения), тези развития на пазара вероятно ще окажат отрицателно въздействие върху потреблението и износа в ЕС през следващите месеци.

Между април-юни 2023 г. месечният износ на ЕС е намалял с около 40% в сравнение със същите месеци на 2022 г., подкрепяйки общ спад през октомври-юни от около 23%.

В същото време вносът в ЕС може да бъде малко по-нисък от прогнозирания преди лятото (160 000 т). Очаква се по-нататъшно коригиране надолу (около 15 000 т) на предишната оценка на потреблението в ЕС, което се дължи главно на по-силно намаляване на потреблението от очакваното в страни, различни от Испания, Италия, Португалия и Гърция (-15% на годишна база).

Производството на зехтин в ЕС през 2023/24 г. вероятно ще пострада от негативните метеорологични явления

Производството на зехтин в ЕС през 2023/24 г. вероятно ще пострада от негативните метеорологични явления, настъпили през целия цикъл на отглеждане. По-специално Испания, Португалия и Гърция пострадаха от изключително сухо и горещо време, докато Италия се възползва от валежите. Епизодите на дъжд малко преди и през лятото вероятно не са подобрили ситуацията в Испания и Португалия, тъй като бяха последвани от нови горещи вълни. Такъв модел на времето е вероятно да подпомогне развитието на маслинова муха и вредители. В резултат на това се очаква Испания и Португалия да не достигнат пълния си производствен потенциал.

Тъй като първоначалните запаси са ниски, наличността в ЕС може да бъде най-ниската през последните години (-33% под средната стойност за 5 години). В този контекст се очаква цените на зехтина да останат на високи нива през предстоящата пазарна година 2023/24.

До известна степен очакваният стабилен внос би могъл да подкрепи доставките в ЕС, главно благодарение на малко по-добрата реколта в Тунис.

От друга страна, цените и по-ниската наличност ще останат основните фактори за намаляване както на международното, така и на европейското търсене. Това може да доведе до допълнителен спад на износа от ЕС (до 540 000 т, -10%) и потреблението в ЕС (-6%), което вече е намаляло значително през 2022/23 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама