Производството на захар в световен мащаб през стопанската 2015/16 г. ще намалее за трети пореден сезон

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Производството на захар в световен мащаб през стопанската 2015/16 г. ще отбележи спад за трети последователен сезон, съобщава agrimoney.com, като се позовава на информация на Platts Kingsman, една от водещите американски компании-доставчици на информационни услуги за бизнеса в областта на енергийния сектор и земеделието.

Причината за това развитие е трайната тенденция на спад на стойността на суровината на световните пазари, в следствие на което се е наложило много преработвателни предприятия, предимно в Бразилия, да затворят врати. Освен това, според анализаторите, много предприятия в Мексико и Бразилия нямат възможност да обновят и развият производствените си възможности, а в ЕС площите засети със захарно цвекло намалявали прогресивно.

Според експертите световното производство ще бъде 177.10 млн.т., което е с 5,25 млн.т. по-малко от консумацията и това създава недостиг на пазара за шеста подред стопанска година. За сравнение през сезон 2012/13 г. производството е било 180.67 т. В същото време консумацията е нараснала с 1.7%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама