Производството на месо намалява, обемът на търговията се увеличава

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Очаква се световното производство на месо да намалее през 2019 г. за първи път от повече от две десетилетия, поради многобройните огнища на африканската чума по свинете в Китай и свитите в следствие е на това свинските стада. Това съобщават от Организацията на храните и земеделието на ООН.

Прогнозата за производство на месо от говеда, овце, птици и свине е общо 335 милиона тона, което е с 1% по-ниско от предходната година, според прогнозата, публикувана наскоро.

Спадът се дължи на свитото производство на свинско месо в Китай, което обикновено представлява близо половината от световната продукция. Обратното производство на домашни птици в Поднебесната империя беше бързо увеличено и се очаква то да нарасне със 17% на годишна база. При тази ситуация общото производство на месо в страната ще се свие само с 8%.

Свинското месо обикновено представлява повече от една трета от световната продукция на месо, домашните птици- 39%, а месото от едър рогат добитък – 21%.

Глобалното производство на птиче, както и това от говеждо и овче месо, се очаква да нарасне през тази година, като увеличението се предвижда да се появи в лицето на Аржентина, Бразилия, Европейския съюз и Съединените американски щати. От друга страна, световната търговия с месо през 2019 г. се очаква да достигне 36 милиона тона, т.е. 6.5% по-висока от очакваната за 2018 г. и вероятно най-голямото изменение в обема, наблюдавано през текущото десетилетие.

Пилешкото остава най-търгуваното в света. Но най-голямото разширяване, както се очаква, е запазено за свинско месо, чийто обем може да има годишно увеличение от около 12%.

Според прогнозите на ФАО, общият прогнозен обем за текущата година е с 10% по-голям, отколкото през 2017 г. При това разширяване обаче, търговията с птиче месо ще се увеличи по-малко от тази на говеждо и свинско месо. В резултат на това се очаква делът му в световната търговия да намалее от 42.31% от общия брой (2017 г.) до 40,75% (за 2019).

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама