Производството на храни става все по-скъпо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Реално увеличението на крайната цена на продуктите не оказва големия скок при суровините

Доклад на Европейската комисия, който анализира динамиката на цените на храните и селскостопанските ресурси както в Европейския съюз, така и в останалия свят, показва, че цените на храните са се повишили средно с 12% в ЕС и 23% в световен мащаб през последната година, съобщава campogalego.es.

Това огромно увеличение на цените на храните обаче е много по-малко от разходите за селскостопански суровини, необходими за производството на храна, например цената на тора за фермерите се е увеличила с 85%, а фуражният ечемик за животните е поскъпнал с 54% .

Цените на храните достигнаха рекордно ниво в началото на настоящата 2022 г., но по данни от юни се наблюдава тенденция към постепенното им намаляване на световно ниво, но в ЕС стабилизирането не е толкова очевидно, тъй като страните от континента са силно зависими от вноса на зърно както за добитъка, така и за потребление.

Средната цена в Европейския съюз за обикновената пшеница през миналия месец е била 388 евро за тон, а за твърдата пшеница – 518 евро, което е с 84 и 90% повече от преди година.

Ечемикът се търгува на средна цена от 347 евро за тон, което е ръст от 65% на годишна база, докато цената на царевицата е 337 евро за тон през юни, което е ръст от 23% спрямо миналата година.

При млечните продукти цените остават рекордно високи в Европейския съюз, като се покачват дори през юни, докато в световен мащаб цените в тази категория постепенно падат.

Петролът е поскъпнал най-много в ЕС: 7,2 евро за килограм през юни, което е със 77% повече от преди година.

Нарастващите цени на фуража за животни в Европейския съюз изпреварват продажната цена на месото. Рязко е поскъпнало говеждото и пилешкото месо – с 26%, по-малко свинското – с 15%.

Що се отнася до торовете и дизеловото гориво, те са поскъпнали съответно с 82 и 85% за последната година.

Особено внимание заслужава и увеличението на цените на фосфорните торове – със 130%, на калиеви торове – 177%, на карбамида – 75%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама