Цените и добивите през този сезон са стабилни, коментират от бранша
„Тази година за дините е добър сезон от гледна точка цена на продукцията“, каза пред „Агрозона“ Пламен Янчев от „Дини Янчев“ в Долни Дъбник. „В момента цената варира между 25 и 30 ст. на едро за килограм. Това са най-добрите стойности“, допълни предприемачът. В момента стопанството на „Дини Янчев“ се простира на 300 дка, като на тази площ се отглеждат дини и пъпеши. „Ние сме специализирали предимно в ранното производство на дини за региона и сега сме в края на сезона, но цените отначало досега са относително стабилни на база поне пет години назад“, допълни той. Прибирането на реколтата в зависимост от климата започва през втората половина на юни и завършва през септември. Добивите от дини варират в много широки граници. „Приемливи са добивите от 4 до 8 тона от декар, като средно между 5-6 тона от декар е добър резултат според сезона“, коментира производителят.
Стопанството е иновативно и разчита на много експерименти, за да стъпи на пазара в големите градове. Продукцията им се продава в единствената българска верига от супермаркети в столицата, където клиентите могат да разчитат да си купят и от български дини без семки. „Все още пазарът не е разработен и търсенето е ограничено, но отзивите на клиентите като вкусови качества, размер, цвят, са положителни. Пазарът има потенциал“, категоричен е Пламен Янчев.
Цената на безсеменните дини е с между 30 и 50% по-висока за потребителя в зависимост от сезона, но причина за това е по-скъпото и трудно отглеждане, защото тези дини дават по-ниски и несигурни добиви. Българските безсеменни дини могат да се намерят за около 1 лев килограма във „Фантастико“, докато в другите вериги се продава продукция за малко над 2 лв. килограма“.
Предприемачите през тази година започват експеримент и с производството на квадратни дини, които са на мода на японския пазар. „Сега изчистваме технологията и съвсем скоро ще има и комерсиално производство“, категоричен е младият фермер.
„За пъпешите сезонът се бележи от добри изкупни цени и ниски добиви“, споделя предприемачът. „Добивите са по-ниски от очакваните, но цената е по-висока. Основният лимитиращ фактор тук е работната ръка, защото там произхождат много проблеми за ненавременно прибрана продукция, съответно влошаване на качеството. Тези култури изискват ежедневно прибиране в точния момент. Ако се забави, прегряват и влошават качествата си.“, допълни Пламен Янчев.