Произвеждат 1 кг месо с 3 кг зърно

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Ново изследване, проведено от ФАО, е ревизирало предишните цифри за производство на месо в животновъдството. Според резултатите от изследването, за производството на месо е необходимо значително по-малко зърно, отколкото се смяташе преди. Средно за производството на килограм месо са необходими 3 кг зърно. От ФАО категорично не са съгласни с предишните изследвания, според които за производството на кило говеждо са нужни от 6 до 20 кг храна.

По данни на ФАО, за животновъдния сектор се изразходват само 13 на сто от световното производство на зърно. При това 86% от цялата храна за животновъдството, която е получена включително и от преработката на остатъците от реколтата, изобщо не е подходяща за човешка консумация. Разбира се, животновъдният сектор ползва много пасища заради зеленото хранене на добитъка. Според изследването, скотовъдните ферми заемат около 2 млрд. хектара пасища в целия свят.

Не е за пренебрегване фактът, че животновъдството решава много глобални проблеми. В редица селски райони този отрасъл обезпечава доходи на повече от 500 млн. човека.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама