Произвеждаме едва 0,4 % от европейските плодове и зеленчуци

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Произвеждаме едва 0,4 % от европейските плодове и зеленчуци. Това показва доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Нисък дял и проблеми като тези в България се наблюдават и в други Източноевропейски страни (Словакия, Хърватска, Чехия, др.), където почти липсва оранжерийно производство. През 2015 г. едва 1,2 % са били българските площи с продукция в Европа.

 От центъра за икономически изследвания посочват още, че цените на оранжерийните зеленчуци  през тази зима у нас са били сред най-високите въобще. Особено чувствително е увеличението при краставиците. На едро, цените на оранжерийни краставици са нараснали с 6% през февруари на месечна база и с 40% на годишна. По-голяма е разликата между цените на едро и дребно при доматите, където маржът е около 45%. При краставиците, където цените на производител са доста по-високи, разликата между нивата на търговия е 35%.

 През февруари килограм домати в магазинната мрежа е струвал 2, 95 лв. Краставици сме купували за 4,47 лв., а зелени чушки за 3,95 лв.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама