Проф. Греков: Трябва да предприемем комплекс от мерки, превърнали са нашата страна в един разграден двор

Златко Златков
Златко Златков
11 Минути

Министърът на земеделието и храните в отговор на актуални въпроси на журналисти и на депутатски питания, за политиката на МЗХ по време на седмичния парламентарен контрол

Започна тотална проверка. Това е първата стъпка, която няма да реши въпросите на зеленчукопроизводителите в дългосрочен план, но в краткосрочен план има ефект и ще има информация за това как постепенно на нашия пазар навлизат български домати и други зеленчуци, които обаче са качествени. Това каза тази седмица пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Димитър Греков във връзка със зеленчукопроизводителите. „В момента е много активен сезон, в който излиза цялата селскостопанска продукция. Юли и август и полското, и оранжерийното производство е във върха на производството си, но това не е основната причина”, добави министърът. „Искаме нашите потребители – българските граждани да консумират качествена българска продукция”, заяви той.

Комплекс от мерки

В дългосрочен план Министерството на земеделието и храните ще направим комплекс от мерки, които да регулират и да се знае какво влиза, какво излиза, какво се предлага на борсата, допълни още министър Греков. „Ние сме закъснели тотално с тези програми, свързани със зеленчукопроизводството. То не е анализирано, не е планирано, нито е насочено към износ на нашата продукция. Трябва да предприемем комплекс от мерки за влизащата продукция в нашата страна – не само зеленчуци, но и други стопански продукти, които са превърнали нашата страна в един разграден двор – влиза всичко, каквото може”, посочи министърът. „Нашите производители трябва да разберат, че продукцията не може да се продава на вратата, на улицата, на шосето или другаде. Трябва да има регламентирано предлагане на продукцията и нашите производители трябва да бъдат легитимирани – не само със зеленото картонче, а и с всички останали документи за сертификация”, обясни Греков.

Намаляването на средствата в ЕС

Не може да се говори за вина на определена личност за намаляването на средствата за селските райони с 500 милиона евро. Това каза пред журналистите проф. Димитър Греков, на въпрос – дали България ще загубим 500 млн. евро, както се твърди. „Тази рамка е приета така от предишното правителство, но не бива да виним само предишното правителство, защото общото намаление на средствата идва от целия Европейски съюз. Тук за вина за някоя определена личност не можем да говорим. Ние продължаваме да търсим възможности да бъде запазена голяма част от средствата”, каза министър Греков.

Подпомагането на животновъдството

Ще настояваме и през следващите години да се насочва сериозен дял от подпомагането към животновъдството. Това каза министърът относно национални доплащания в сектор „Животновъдство” за 2013 г. „Министерство на земеделието и храните оказва в най-голяма степен помощ, за да се извършат действията да се осигурят европейските средства за национални доплащания за животновъдство. 40 740 935 лева са средствата за животновъдите. България има право да заделя 5% за директни плащания за обвързана подкрепа. Едно от основните ни искания за следващия програмен период беше за по-висок процент на обвързана подкрепа”, посочи Греков. „За да се гарантира помощта, е необходим допълнителен ресурс в рамките на 45 милиона лева. В момента се търсят всички възможни начини за съгласуване с ЕК на средства. Имаме пълното съгласие и разбиране на министър-председателя и финансовия министър и правим всичко възможно в нашите възможности”, каза още министърът. „Подпомагането с национално доплащане на животновъдството е изключително важно. Призовавам да подкрепите проект за Закон за бюджета за 2014 г., в който действително са предвидени достатъчно средства за всички уязвими области на земеделието в България”, подчерта министър Димитър Греков по време на седмичния парламентарен контрол.

За защита на зеленчукопроизводителите

Във връзка с протестите в област Благоевград и Пловдив срещу ниските изкупни цени на доматите и с цел да бъдат защитени интересите на зеленчукопроизводителите, Министерство на земеделието и храните предприе спешни мерки. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в отговор на въпрос  за изкупните цени на продукция на зеленчукопроизводителите по време на седмичние парламентарен контрол. „По мое разпореждане, в началото на седмицата в Министерство на земеделието и храните беше организирана среща с представители на протестиращите земеделски производители. Те се оплакаха от ниските изкопни цени поради евтиния внос от други страни. Те поискаха от мен повече контрол и казаха, че когато е имало такъв, те са продавали по-добре”, заяви министърът.

„Взеха се следните решения: да предложа на Министерски съвет да бъдат създадени междуведомствени контролни групи, които да извършват проверки; в състава на работните групи да вземат участие представители на протестиращите производители; междуведомствените групи да осъществяват ежедневен контрол по границите, тържищата, борсите; да се проверява цялата търговска верига от производител до търговец. Създадена е организация за създаване на обилни групи с по един инспектор от областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните за извършване на засилени мерки на транспортните средства, превозващи продукции от чужбина. Продукциите ще бъдат подложени на митнически и данъчни проверки”, подчерта министър Греков. Той каза, че целта е да се пресекат опитите за обявяване на нереално ниски цени на стоките и невнасяне на ДДС. Според министъра преобладаващата част от поверените домати на борсите в момента са български.

Депутатът Петър Мутафчиев каза, че трябва да се помисли как да се отворят големите търговски вериги за българското производство. „Фандъкова да даде възможност да има прясна земеделска продукция и софиянци да получават качествена продукция”, каза Мутафчиев.

Продукция в големите вериги като задължение

Ще търсим възможности определен процент от нашата продукция да влиза в големите вериги, като задължение, допълни още Димитър Греков. „Нашите земеделски производители не са научени да се легитимират, да се представят, да се регистрират. Когато се регистрират, ние ще имаме точна представа колко са. По такъв начин ще можем в следващите бюджети да предвидим средства, които да се дават конкретно за тях”, посочи Греков. „Благодарение на тази продукция ще търсим възможности тази продукция да се изнася извън страната”, подчерта той. Той каза още, че мерките в момента не решават основния въпрос и не гасят основния пожар. „За момента по някакъв начин да помогнем на хората, защото мерките трябва да бъдат дългосрочни, трябва да създадем комплекс от мерки, с които големите вносители по някакъв начин да бъдат проверявани финансово, да проверяват количеството, качеството, а също така и реализацията, т.е. цялата верига да бъде проследявана. Нямаме нищо против големите вериги, но искаме да дадем възможност на нашите земеделски производители да представят своята продукция”, заяви министър Греков. „Аз съм убеден, че нашите селскостопански продукти не само са с хубави качества, но и са известни в целия свят. Затова трябва да им дадем една ниша, по която да почнат. Ние трябва да се научим да произвеждаме качествена храна, да я предлагаме в хубави опаковки, да има вид, с който гражданите да могат да видят какво е качеството”, каза още Димитър Греков.

МЗХ и кметове в помощ на родната продукция

Проф. Димитър Греков ще влезе в договореност с кметовете на общините и ще търсят нормативна уредба, която да даде възможност на официално представилите се браншови организации целогодишно да представят своята продукция на пазарите. Така че – когато отидете на пазара в определен град, да знаете, че тази сергия е точно на производителя, който ще бъде легитимиран, ще е ясно откъде е продукцията, с какво качество е, допълни още Греков. По отношение на идеята – тържищата да бъдат държавно-общински, министър Греков каза: „Ще търсим възможности на общинските пазари да се даде възможност на нашите производители. Необходими са обединения от производители, които да могат да предлагат съответната продукция”.

Греков добави, че е необходимо в много кратък срок да бъдат направени законови промени и регламентирани наредби. „Ние ще решим или няма да решим част от проблемите, но проблемите стоят за следващите години. Тотално сме закъснели с някои неща. Не обвинявам никого, към никого не насочвам стрелите, но трябва да положим основата на бъдещото решаване на въпроса, защото България има възможности”, посочи министър Димитър Греков.

За назначенията в МЗХ

Назначил съм хора, които са доказани специалисти, които могат да работят, да комуникират, да водят диалог със земеделските производители. Това каза пред журналисти слез парламентарния контрол проф.Греков. „По-скоро ми трябват хора, които не говорят високопарно, а да действат. Досега те доказват своите предимства и моите очаквания”, заяви министърът.

На въпрос какво ще прави с 260 души, които според него не са назначени по реда, министър Греков заяви: „Част от тези хора, които са доказани специалисти, ще останат. Изискал съм от цялото министерство справка, с която да се види каква е образователната и квалификационната степен на тези хора. Те трябва да имат аграрно или икономическо образование, за да изпълняват тези си функции. Тези, които не отговарят, ще бъдат освободени”. „Лили Иванова беше главен секретар и е освободена още във втория ден от идването ми. Тя е освободена по взаимно съгласие. Човек трябва да си изпълнява задълженията в министерството, в което е бил. Сметнах, че не е изпълнявала задълженията си и не съвпадат мненията ни по решаването на основни въпроси в земеделието”, обясни Димитър Греков. Той добави, че на нейно място в момента е назначена Надежда Симеонова – специалист, който е работил в други ведомства. На въпрос за корупционни сделки, извършвани в министерството с години, Греков каза: „Нека да направим пълен анализ, да бъде доказано и ще покажем”.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама