Продукцията от кайсии и маслодайна роза расте

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Събраната продукция от кайсии, малини и маслодайна роза към 21 юли е с между 4% и 45% повече спрямо същия период на 2015 г. Още по-значителен ръст на годишна база – с между четири и девет пъти, се наблюдава при прасковите, сливите, крушите и ябълките, като при прасковите и крушите това се дължи на комбинация от по-ранното прибиране на реколтата и значително по-високия среден добив, докато при ябълките и сливите – главно на по-бързия темп на реколтиране на площите. Това показват последните оперативни данни на родната агростатистика.

От друга страна, продукцията от вишни, ягоди, лавандула и череши намалява с между 1% и 23% на годишна база.

На този етап при повечето трайни насаждения се отчита повишение на средния добив спрямо същия период на предходната година, най-чувствително при крушите (близо три пъти), прасковите (с 63,5%) и маслодайната роза (с 45%). По-ниски средни добиви се наблюдават при черешите (с 19%) и сливите (с 11,6%).

В страната са прибрани около 29 хил. тона картофи, 10 хил. тона домати, 1 000 тона пипер, 14,2 хил. тона дини и 2,8  хил. тона пъпеши. В сравнение със същия период на 2015 г., продукцията от картофи нараства с над 38%, а тази от домати с около 21%. Същевременно, производството на пипер е със 74% под нивото отпреди една година, а това на дини и пъпеши, съответно с 13,6% и 20%.

За момента при доматите и дините се отчита чувствително по-висок среден добив спрямо реколта 2015 (съответно с 85% и 27%), а при пипера – с около 5% по-нисък.

Към 22 юли средните цени на едро на домати (оранжерийни), картофи (внос и българско производство), праскови и череши са от 3,0% (при оранжерийните домати) до 37,0% (при черешите) над нивата от предходната седмица. Същевременно, при ябълките (внос) и пипера (зелен) се отчита намаление, съответно с 2,0% и 11,8%. Спрямо същия период на 2015 г., средните цени на едро на оранжерийни домати регистрират двоен ръст, на прасковите – нарастване от 24,8%, докато при цената на едро на зеления пипер се наблюдава намаление с 5,1%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама