През 2024 г. стартира съвместен българо-японски развоен център в млекопроизводството

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

“Ел Би Булгарикум” и японската “Мейджи” ще работят в областта на закваските, пробиотиците и здравословното хранене

„За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между “Ел Би Булгарикум” и “Мейджи”. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество“, обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Сътрудничеството между българската държава и “Мейджи” стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95 на сто от японците.

В Токио икономическият министър се срещна с президента на “Мейджи Холдингс” Кадзуо Кавамура и с президента на компания “Мейджи” Кацунари Мацуда. На срещата с ръководството на японската корпорация стана известно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество “Ел Би Булгарикум” и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори.  През следващата седмица се очаква представители на “Мейджи” да пристигнат в София за финализиране на проекта.

Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.

“Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години”, каза Богданов.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама