През 2024 г. стартира съвместен българо-японски развоен център в млекопроизводството

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

“Ел Би Булгарикум” и японската “Мейджи” ще работят в областта на закваските, пробиотиците и здравословното хранене

„За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между “Ел Би Булгарикум” и “Мейджи”. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество“, обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Сътрудничеството между българската държава и “Мейджи” стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95 на сто от японците.

В Токио икономическият министър се срещна с президента на “Мейджи Холдингс” Кадзуо Кавамура и с президента на компания “Мейджи” Кацунари Мацуда. На срещата с ръководството на японската корпорация стана известно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество “Ел Би Булгарикум” и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори.  През следващата седмица се очаква представители на “Мейджи” да пристигнат в София за финализиране на проекта.

Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.

“Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години”, каза Богданов.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА