Пресни пролетни риби вече се продават във Варна

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

До 5 лв./кг се появи на борсата във Варна пресен карагьоз. Рибата с повечко кости е хит сред почитателите на свежия улов. По-едрите екземпляри са 0коло 8 лв./кг.

Калканът в морската столица си остава най-скъп – 25 – 28 лв./кг и по-рядко 30 лв./кг. Каята, която иначе на въдица излиза трудно, в промишлен вариант вече се хваща и струва около 4 лв./кг.

Лаврак за 10 – 12 лв. може да разнообрази трапезата Ви. Който спазва постите знае – рибка се позволява на Благовещение. Този празник мина, но не е фатално да сложите и в друг ден подобно блюдо на своята трапеза.

Като цяло за част от рибата матрапази и търговци не крият, че с произход Турция и/или Гърция. Лодка на ден излиза с до 15 кг. кая – вече писахме, че попчетата много-много не държат да попаднат в тигана, съобщава “Черно море”.

Калканът е с разрешение за улов до средата на април, леко му падна цената, която в един момент удари над 30 лв.

Пасажи сафрид ще довтасат около Гергьовден. Тогава може да се хвърля на чепаре. На юг вече е излязъл споменатият карагьоз – от лодките се купува за 7 – 8 лв./кг.

Попчетата се ловят къде с мрежи, къде с кошове. Не си губете времето да стягате въдици за тях.

Очевидно в Черно море се случва и нещо чрезвичайно, защото рибари пък се оплакаха от зелени раци да късат мрежите. Тези морски обитатели в момента излизат заради топлото време в тревожни количества. Вероятно заради наводненията преди години, пратила в морето доста мъртва таранка, която е деликатес за рачетата. Уви, тях не бива да слагате на трапезата. Вкусни са друг вид раци – т.нар. „паур“. Той сега обаче е забранен за улов.

Матрапази предупреждават, да не се купуват зелени раци от сергиите. Поне засега те не са засечени в търговската мрежа.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама