Празнуваме Месни Заговезни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Православната църква отбелязва днес Месни Заговезни. Празникът е винаги в неделя, осем седмици преди Великден, и се свързва с настъпващата пролет.

Според народната традиция това е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. През идната седмица, до неделя – Сирни Заговезни, православните християни приемат, че е разрешена консумацията на млечни продукти и яйца. След това идват Великденските пости.

Автентичната българска традиция повелява малко преди вечеря на Месни Заговезни младите семейства да посещават кръстника и родителите на булката, като им носят дарове – варена кокошка, обреден хляб и вино. Вечерта на празника цялото семейство се събира на трапезата и заговява (пости) с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама