Празът – пренебрегнатият лечител

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Лукът и чесънът са в основата на повечето кухни, но много готвачи и домакини радко посягат именно към празия лук

Този зеленчук се култивира още от времето на древните египтяни. Отглежда се повече от 3000 години в Азия и Европа. Днес той се отглежда широко в Северна Европа и Азия, от Ирландия до Северен Китай.

Една чаша праз (суров) около 89 грама съдържа 54 калории, 41,8 µg витамин К, 1,87 mg желязо, 0,428 mg манган, 0,207 mg витамин B6, 57 µg фолиева киселина, 0,27 грама мазнини и 1,6 грама диетични фибри. Диетичните фибри помагат за намаляване на нивата на холестерола.

Празът е зареден с голямо количество фитонутриенти, хранителни вещества и ниско количество калории. Благодарение на антисептичните, антибактериални, диуретични и спазмолитични свойства, празът помага за предотвратяване и лечение на различни здравословни проблеми. Може да се консумира като се добавя към супи, салати или гювечи. Предотвратява възпаление и рак, като осигурява достатъчно количество хранителни вещества и минерали.

Намаляване на риска от рак

Празът има способността да предотвратява и лекува рак. Инсулинът, който се намира в праза, действа като компонент, предпазващ от рак. Проучване показва, че също така предотвратява мутацията на ДНК, която е причина за образуването на рак.

Биоактивно съединение, наречено диалил трисулфид, унищожава растежа на туморните клетки и забранява образуването на кръвоносните съдове в съществуващите тумори. Празът има алицин, който неутрализира развитието на свободните радикали в тялото. Ниското присъствие на свободни радикали в тялото е свързано с ниския риск от рак.

Каемпферолът е антиоксидант, който осигурява антимикробно, противовъзпалително, антиоксидантно, антиостеопоротично, антидиабетно, кардиопротективно, естрогенно/антиестрогенно, антиалергично, анксиолитично, невропротективно, противораково и аналгетично действие, което спомага за облекчаване на оксидативния стрес в кръвта.

Консумацията на каемпферол намалява шансовете за колоректален рак и рак на стомаха. Предотвратява увреждането на обвивките на кръвоносните съдове, като намалява сковаността и отпуска кръвоносните съдове.

Предотвратяване на сърдечни заболявания

Флавоноидите, открити в праза, помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Те освен това имат положителен ефект върху съдовата функция, кръвното налягане и нивата на серумните липиди.

Витамин В (фолиева киселина) се намира в праза във високи количество, което е от решаващо значение за поддържането на здравето на сърцето. Той понижава нивата на хомоцистеин в кръвта, което е свързано с вероятността от инсулт и инфаркт. Ето защо дефицитът на фолиева киселина е вреден за сърцето.

Полифенолите предпазват клетките и кръвоносните съдове от оксидативно увреждане, като по този начин предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания. Всички тези факти и проучвания показват, че празът трябва да се добавя към диетата, за да се предотвратят периферни съдови заболявания, инсулт и други сърдечни заболявания.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА