Познайте лесно азотния глад

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Колко и кога да внесете

Необходимостта на зеленчуковите растения от азот в почвата може да бъде позната по различни признаци, които проявяват културите.

Липсва ли азот на доматите, те остават слаби, развитието им се забавя, стъблото им изтънява, а листата стават бледозелени и дребни. Когато тази липса е голяма, по нерватурата на листата се наблюдава виолетово оцветяване. По-старите листа изсъхват преждевременно. Съцветията са слаби, а плодовете са малко на брой, дребни и втвърдени. Корените на растенията покафеняват и може да се стигне до загиване на растението.

Можете да познаете дали има недостиг на азот при пипера, ако растенията изостават в развитието си и клонките и стеблата им са слаби. Листните петури изсветляват на цвят, а плодовете не могат да пораснат и имат тънка месеста част.

Картофите показват, че имат нужда от азот, когато храстчетата не се развиват добре, клонките са слаби, стъблата са тънки, а листата са изправени, дребни, светло- или жълто-зелени, завити нагоре, краищата им започват да изсветляват и пожълтяват, а старите петури отмират рано.

Няма ли достатъчно азот около краставиците, ще разпознаете нуждата им по забавения растеж на културата. Листата на храстчетата остават бледожълти, а при остра нужда от азот, ластуните остават тънки, твърди и жълти. Корените не могат да изхранят надземната част, защото изостават в развитието си, покафеняват и отмират.

Тиквичките при липса на азот стават по-дребни, листата и стъблата не се развиват своевременно и съразмерно. Плодовете не са много на брой. Тези, които ги има, са дребни и по-светли от обикновено.

Недостатъкът на азот при лука се изразява в забавяне на растежа на луковиците. Листата остават къси и от горе надолу започват да се зачервяват.

 

Кога да внесете

Азотното торене не трябва да е прекалено, нито пък да се появи недостиг. Растенията ще се развиват добре, когато нормата е спазена. Обикновено азотът се внася през вегетацията на растенията или предсеитбено. Пипер, домати, зеле, лук, краставици се торят на два-три пъти, като цялата доза се разделя. Обикновено първото торене се прави с първото окопаване на културите, а второто след около 20-30 дни. Наложи ли се трето внасяне, то е около 20% от нормата и е към края на лятото. Предсеитбено се тори с азот при култури с къса вегетация, като репички, спанак, салати, чесън и лук за зелено.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама