Повече от 40 винарни показват продукция на фестивал в Бургас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Високото качество на българските вина е много ценено от потребителите

Повече от 40 винарни и дестилерии от България и чужбина се включват в тазгодишното издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът е организиран за 11 поредна година от “Експо тийм“ ООД под егидата на община Бургас и в сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара. На изложбените площи в експозиционния център “Флора“, в Морската градина на Бургас са представени висококачествени вина, алкохолни напитки, книги, домашно произведени колбаси и сирена, и дори традиционни питиета от далечен Китай и брендита от Испания. В рамките на фестивала ще бъдат дегустирани и отличени най-добрите вина, представени на събитието. Категориите са няколко – бяло вино, розе, червено вино и шумящи вина.

През тази година имаме напитки от цял свят – от Китай, Съединените американски щати, Италия, Турция, каза за БТА Илияна Дановска от “Експо тийм“. “В тазгодишното издание има и много български микровинарни, които се включват във фестивала – много от тях не са познати на пазара. Непознати са и за професионалистите, защото са създадени преди година или две. Това са малки, семейни винарни, които имат малък производствен капацитет – не са толкова големи, колкото познатите ни винопроизводители. Те разчитат предимно на бутиково производство на вина, на ограничени, къси серии. Самите насаждения, с които разполагат, също са малки – между 200 и 400 декара“, добави Илияна Дановска.

Тя посочи, че българските производители разполагат с широка гама продукти, които могат да предложат на потребителите, а качеството става все по-важна част от производството.

“Българските вина са на световно ниво и това се доказва с многото медали, които се печелят от български производители всяка година, на световни конкурси. Очакваме изненади, тъй като и микровинарните, и големите винарни, нямат компромис в качеството на продуктите. Първите разчитат основно на ръчен труд в семеен тип производство, дори на приятели, които помагат при гроздобера, помагат за маркетинга и други дейности. От друга страна, в големите винарни имаме и големи отдели, машинно производство и обширни насаждения, но и в двата случая, казвам отново – качеството на вината е наистина много високо“, каза Дановска.

Към днешна дата в България има регистрирани около 350 винопроизводители, добави тя и: “Хубаво е, че днес микровинарните оцеляват на пазара, продължават да работят, дават и работа на работници, обикновено в малки населени места. Най-често собствениците на тези винарни са млади хора, които са се завърнали в България от чужбина и в момента се борят на нашия пазар.“

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама