Повече от 40 винарни показват продукция на фестивал в Бургас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Високото качество на българските вина е много ценено от потребителите

Повече от 40 винарни и дестилерии от България и чужбина се включват в тазгодишното издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът е организиран за 11 поредна година от “Експо тийм“ ООД под егидата на община Бургас и в сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара. На изложбените площи в експозиционния център “Флора“, в Морската градина на Бургас са представени висококачествени вина, алкохолни напитки, книги, домашно произведени колбаси и сирена, и дори традиционни питиета от далечен Китай и брендита от Испания. В рамките на фестивала ще бъдат дегустирани и отличени най-добрите вина, представени на събитието. Категориите са няколко – бяло вино, розе, червено вино и шумящи вина.

През тази година имаме напитки от цял свят – от Китай, Съединените американски щати, Италия, Турция, каза за БТА Илияна Дановска от “Експо тийм“. “В тазгодишното издание има и много български микровинарни, които се включват във фестивала – много от тях не са познати на пазара. Непознати са и за професионалистите, защото са създадени преди година или две. Това са малки, семейни винарни, които имат малък производствен капацитет – не са толкова големи, колкото познатите ни винопроизводители. Те разчитат предимно на бутиково производство на вина, на ограничени, къси серии. Самите насаждения, с които разполагат, също са малки – между 200 и 400 декара“, добави Илияна Дановска.

Тя посочи, че българските производители разполагат с широка гама продукти, които могат да предложат на потребителите, а качеството става все по-важна част от производството.

“Българските вина са на световно ниво и това се доказва с многото медали, които се печелят от български производители всяка година, на световни конкурси. Очакваме изненади, тъй като и микровинарните, и големите винарни, нямат компромис в качеството на продуктите. Първите разчитат основно на ръчен труд в семеен тип производство, дори на приятели, които помагат при гроздобера, помагат за маркетинга и други дейности. От друга страна, в големите винарни имаме и големи отдели, машинно производство и обширни насаждения, но и в двата случая, казвам отново – качеството на вината е наистина много високо“, каза Дановска.

Към днешна дата в България има регистрирани около 350 винопроизводители, добави тя и: “Хубаво е, че днес микровинарните оцеляват на пазара, продължават да работят, дават и работа на работници, обикновено в малки населени места. Най-често собствениците на тези винарни са млади хора, които са се завърнали в България от чужбина и в момента се борят на нашия пазар.“

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements