ИАЛВ: Едва 10% от продаваното вино в страната не е българско

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

У нас има 360 винарски предприятия, 109 от тях са с чуждестранно участие

„За 2023 година българските вина във всички международни конкурси са спечелили 127 златни медала“, каза по време на пресконференция инж. Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното по време на международното изложение АГРА в Пловдив. По думите му на територията на страната функционират 360 винарски предприятия, като 109 от тях са с чуждестранно участие. Площите с лозя в България са 60 000 хектара, като от тях 15 800 са със защитено наименование за произход. „Внесеното вино в България за 2023 година 11,266 млн. литра, което е 10 процента от общото продавано количество вино в страната“, съобщи Коев и допълни, че това не е заради рестрикции, а защото българското вино е по-добро.

По време на официалната церемония в рамките на „Винария“ в Конгресния център на панаирния комплекс ще бъдат обявени носителите на най-високата награда „Златен ритон“. Близо 200 вина и спиртни напитки на повече от 50 производители от България, Италия, Турция, Гърция, Румъния и Молдова участват в надпреварата. 13 топ експерти, повечето от които международни дегустатори, оценяваха получените напитки. За първи път в рамките на „Винария“ Съюзът на енолозите в България ще връчи и годишните си награди – „Енолог на годината“ и „Млад еноолог“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА