Потреблението на свинско месо бележи постоянен годишен ръст през последните 10 години, а стойността му през тази година бе рекордно ниска от 6 години насам. Това сочат наблюдателите на стоковите борси и тържищата у нас на базата на статистическите данни.
През изминалата година (2015 г.) консумацията на свинско месо е била 21.4 кг на глава от населението, което е рекордно високо количество за периода 1992 – 2015 г., като в това число не влизат количествата, консумирани в заведения. В същото време през ноември 2016 г. стойността на килограм намалява с 0.4% спрямо същия месец на предходната година. Цените в страната варират от 5,99 лв./кг до 9 лв./кг, а обезкостеното свежо месо се продава за около 10 лв./кг.
До 2020 г. търсенето на свинско в българските домакинства ще нараства още и с по-бързи темпове. Такава е тенденцията в новите 13 държави-членки на ЕС, докато точно обратното развитие се очаква в по-старите членки, където според експертите пазарът е наситен и се очаква свиване на потреблението.
През 2015 г. производството на свинско месо възлиза на 69 259 тона, което е с 2,7% повече на годишна база, заемащо дял от 70% от общия добив на червено месо в страната. От общо
добитото свинско месо, 62 401 тона са произведени в кланиците и 6 858 тона – в стопанствата.
Увеличеното производство през годината се дължи на ръста от 14,3%, регистриран в кланиците, докато добивът в животновъдните стопанства намалява чувствително – с 46,6%.
За първите шест месеца на 2016 г. в кланиците на страната са произведени 33 801 тона червено месо и 52 327 тона бяло месо, с по около 4% повече спрямо същия период на предходната година.
В рамките на периода, в общия обем на червеното месо преобладава свинското месо с 29,7 хил. тона или 88%, чиито добив се увеличава с 2,5% на годишна база, показват предварителните данни на отдел „Агростатистика“ на МЗХ.