Предложение: БГ посолствата да помогнат за реализацията на розовото ни масло в чужбина

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Посолствата ни да помогнат за реализацията на розово масло в чужбина, предлагат родни розопроизводители с цел да се намали тяхната зависимост от преработвателя. Годината е тежка за розопроизводителите, тъй като много от тях не могат да продадат продукцията си, а според преработватели няма пазари за розовото масло. Стигна се до варианта, розопроизводители да плащат с цвета си за преработката и розоварните да им връщат розово масло, което всеки земеделски производител сам трябва да продаде. Това разказа пред „Агрозона“ Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично–маслени култури.

Абсурдни изисквания за кредитиране

Абсурдни са изискванията за отпускане на кредити за земеделските производители, каквито са розопроизводителите, чрез банките подписали споразумение с Българска банка за възстановяване и развитие, посочи Зара Клисурова и обясни: „Едно от условията е, 3 месеца от годината оборотите да са по-ниски от миналата година. Всички знаем, че в сектор растениевъдство това са мъртви месеци и ние можем да докажем тази разлика. Поради този абсурд производителите нямат право на тези 4 500 лв. Поискахме това кредитиране, тъй като в момента поради ниската изкупна цена и поради факта, че преработвателите намалиха количеството розов цвят, който изкупуват от производителите и много от розовите насаждения не се берат – окапват, тъй като няма къде да бъдат предадени.“

За този проблем, както и за редица други трудности на розопроизводителите, е съобщено по време на среща в Народното събрание с председателя на парламентарната комисия по земеделие и с представител на Министерство на земеделието, храните и горите.

„Моето предложение беше, цветът да бъде преработен на краен продукт – розова вода или розово масло, ние да платим на розоберачите и ишлемето на преработвателя с безлихвеното кредитиране, и след това Министерство на земеделието и Министерство на външните работи, под чието ръководство са нашите посолства в чужбина и търговските аташета, да помогнат за рекламата и реализацията на продуктите ни. По този начин ние няма да зависим от преработвателя.“, по думите на розопроизводителката.

Големи задължения

През последните две години розопроизводителите в Карловско, Старозагорско, Сатовча и маслодайна роза, МЗХГ, Agrozona.bgПазарджишко не са получили нищо срещу цвета, който предават на голям преработвател, казва Зара Клисурова и допълва: „Търпим, водим интелигентни разговори с преработвателя, но тези финансови средства са ни необходими, за да платим на розоберачите. И през тази година предприятието приема розов цвят без да плаща. Правят го на розово масло и твърдят, че след реализацията ще се разплатят на хората, но аз вече не вярвам в тези думи. Един от производителите в нашия регион има да получава 80 000 лв за последните две години, друг фермер също не е получил парите си – 47 хиляди лева. Имаме група производители на лавандулов разсад, към които задълженията са 400 хиляди лв, едно семейство очаква 10 000 лв.“

По думите на председателя на браншовата организация хората са готови да излязат на протест, за да отстояват правото си да им бъде заплатен трудът.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА