Поливайте капково с пластмасови бутилки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В сухо лято поливането на почвата се явява главно условие за нормален растеж и развитие на растенията. В наши дни съществуват множество метози за направата на конструкция за капково поливане. Но за да я направите, не е задължително да купувате специални детайли, можете да използвате и обикновени пластмасови бутилки, които се намират в излишък в дома ви! За направата на такава система ви трябва и малко пресован дунапрен и пластмасови бутилка. За начало бутилката трябва се пробие отстрани на много места, като дупките трябва да са малки, след това съдът се пълни с вода и в гърлото й се поставя пресованият дунапрен. След това съдът трябва да се постави странично така, че капките да попадат върху корените на растенията, нуждаещи се от поливане. Системата за такова поливане е основана на това, че дунапренът, който затваря гърлото на бутилката, пропуска балончетата въздух при намаляване на нивото на водата. Можете също да закачите бутилка с предварително отрязано дъно, с гърлото насочена към лехите с растенията. Капачката трябва да е леко отворена при поливане. За да направите подобна система, трябва първо да затворите плътно бутилката. След това да отрежете дъното и да закачите съда на подходяща опора. Напълнете го с вода. Намаляването на водата се контролира чрез отваряне на капачката. За да изтича водата постепенно, капачката трябва да се отваря съвсем малко, а ако искате повече обем, отворете повече.

Този метод на поливане има още един плюс – водата в съдовете се загрява отлично, което влияе много добре на напояваните култури. Подходяща е за домати, пипер и краставици.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА