Показват новата селекция от царевица в Открит ден в Института по царевицата в Кнежа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стопаните ще могат да се запознаят с 45 хибрида, разработени от българските учени

На 8 август 2023 г. в Институт по царевицата – Кнежа ще се проведе Открит ден на тема “Селекционни постижения на Институт по царевицата-Кнежа”, информират от Селскостопанска академия (ССА), част от която е институтът в Кнежа. Програмата предвижда да бъдат представени най-новите разработки на учените в областта на царевицата, както и да бъде посетено Демонстративното поле с хибриди царевица на ИЦ-Кнежа.

През деня на открити врати в Института по царевицата ще бъдат показани качествата на 45 хибрида от културата, които са разработени от българските учени.

В Силистренско прибраха пшеницата, чакат добра реколта от царевица и слънчоглед

През 2023 г. в услуга на българските фермери и зърнопроизводители, които искат да се запознаят отблизо с българската селекция царевични хибриди на ИЦ-Кнежа бяха засети четири демонстративни участъка в производствения участък на Институт по царевицата – Кнежа – 45 бр., ,,Център по внедряване ЕООД‘‘ гр. Кнежа – 20 бр., в Опитното поле ИЗС “Образцов Чифлик” – Русе – 10 бр. и в землището на ЕТ,, Стефан Георгиев – НИМ‘‘ – Разград – 24 бр.

Хибридите са от всички групи на зрялост ФАО 300-600+. Освен утвърдени и доказали своите качества ще бъдат представени и нови хибриди, които допълват богатото портфолиото на института.

Всички хибриди на ИЦ-Кнежа са устойчиви на болести и неприятели, стрес толерантни, отличаващи се с висока продуктивност, коментират от Института.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements