Подгласничката на царица Роза носи приходи там, където друго не расте

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
7 Минути

Въвеждането на шипката като култура е възможност да се оползотворят редица пустеещи земи и ерозирани терени, които не може да се използват за отглеждане на други култури. Особено подходящ за индустриално отглеждане е сорт “Пловдив 1” от вида Rosa canina, сем. Rosaceae. Той може да бъде алтернатива на тютюнопроизводството и е шанс за значително увеличение на личния и семейния бюджет, каза за „Агрозона“ Методи Стефанов, експерт по етерично-маслени култури в „Интермед 1“.

шипка2
Бране на шипки в Нидерландия

Сортът е с едри плодове, лъскави, продълговати, малиненочервени, с тегло на един плод от 1,70 до 2,40 гр. Има голяма родовитост, като от едно съцветие често се образуват по 10-12 до 20 плода, богати в месеста част и отличаващи се с относително високо съдържание на витамин C и с отлични вкусови качества. Храстът е без бодли и листа в участъка на плодообразуване, което значително улеснява отглеждането и събирането на реколтата. Сорт „Пловдив 1“ е много подходящ за шипкова люспа. Отличава се с голяма сухоустойчивост, вирее до 1000м надморска височина. Сортът е повсеместно разпространен у нас и вирее по припечни, слабопродуктивни и ерозирани терени, при които при поясно засаждане оказва укрепващо влияние и търпи наклони до 20 градуса. В основата до 150 см образува бодли, което го прави много подходящ за жива ограда на дворове и овощни градини при засаждане през 1 метър.

Леки грижи

Шипката не е претенциозна по отношение на почвата. В пределите на естествения си ареал тя може да расте практически при всякакви почвени условия, но безусловно предпочита плодородните и добре овлажнени почви, което се отразява на добива. Може да вирее на запуснати и необработвани, стръмни и полупланински земи. Не понася мочурливите и кисели почви. Веднъж засадена шипката се нуждае от малко грижи. Икономическите показатели при производството и реализацията на култивираната шипка са повече от добри.

Избор и подготовка на мястото

Шипката не е взискателна към предшественика и като многогодишен вид се отглежда в продължение на 20 години на едно и също място. Ето защо правилния избор на мястото и грижливата подготовка на почвата оказва решително влияние върху добива на плодове и върху продължителността на живота на храста.

шипка
Шипките не понасят засенчване

При избора на място трябва да се има предвид, че шипките не понасят засенчване. То трябва да бъде открито и огрявано от слънцето. Въпреки, че шипките са невзискателни към почвените условия, за доброто им развитие е необходимо  дълбочината на почвения слой да бъде най-малко 0,60-1,00 м. Подготовка на мястото започва още през лятото с почистването му от стари дървета, храсти, камъни, коренища и др.

Площта се наторява с 60 кг суперфосфат и 25-30 кг калиев сулфат на дка., които се заорават с дълбоката есенна оран. До засаждането мястото се култивира или се бранува с дискови брани.

За създадените шипкови насаждения е необходимо да се полагат постоянни грижи, особено през първите години, когато младите фиданки може да бъдат заглушени от плевели. Нужна е ефективна и навременна борба с плевелите. Те са гостоприемници на много болести и неприятели.

Остарява след десетилетие

Важен фактор за осигуряване на по-високи добиви е торенето. Ако при създаването насаждението е добре наторено, през първата и втората година растенията се подхранват с 10 кг амониева селитра на декар, внесени на два пъти-началото на април и през юни. През третата година отново се прави подхранване с 20 кг на декар амониева селитра при същите срокове на внасяне, а през есента на всеки две години се тори с 60 кг суперфосфат на декар. Може да подпомагате вегетацията и с листни комбинирани торове.

шипка3
Плодът е с високо съдържание на витамин С

Препоръчва се ежегодно почистване от изсъхнали и пречупени леторасти. Към десетата-петнадесетата година храстите застаряват и се налага да се подмладят. Това става чрез механизирано изрязване на надземната им част на 10-15 см. над почвата, последвано от торене с 20 кг амониева селитра и 40-50 кг суперфосфат на декар. Най-добре е подмладяването да се извърши в продължение на две години.

Преди засаждането е препоръчително да подрежете връхчетата на корените и потопите в съдове с вода за освежаване 20-24 часа. Това мероприятие е задължително, когато засаждането се извършва през пролетта. Ако сте възпрепятствани да извършите засаждането до няколко дни от получаването на фиданките, трябва да направите бразда в почвата, в която да положите връзките с разсада. Те следва да се засипят с пръст и да се полее обилно с вода за уплътняване на корена. Така заровеният разсад може да лагерува до ранна пролет преди сокодвижението.

За удобство при работата

При създаване на шипкови насаждения е необходимо правилно да се разположат и очертаят редовете и междуредията. Това се прави, за да има удобство при работата максимално да се използва слънчевата енергия. При наклонените терени се насочват по хоризонталите. За нормално развитие на шипките и за осигуряването на подходящи условия за механизиране на основните производствени процеси в промишлените насаждения  се препоръчват следните разстояния на засаждане: 3,5 м. между редовете и 1,20 м. в реда. При тези разстояния средно се засаждат по 250 храста.

Шипката е нападана от брашнеста мана, ръжда и черни листни петна. Борбата се води с Фалкон 50 мл/дка. От неприятелите най-често се срещат шипковия плодов червей и шипковата плодова муха. Борбата е с Децис 2.5 ЕК-0.05%.

При подходящи условия и подходяща почва през първите 2-3 години в междуредията може да се отглеждат някои култури, например грах за зелено торене, защото шипката обогатява почвата и потиска плевелите.

„Интермед 1“ предлага разсад от култивирана шипка, който фермерите получават обеззаразен и с подрязани стъбла високи 30 см.

Повече за отглеждането и пазара на шипка четете в майския брой на списание „Агрозона“.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА