Петя Славчева: В края на март ще има нов транш директни плащания

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Общият брой на схемите и мерките, които се администрират от дирекция “Директни плащания” е 28, а одобрението след внасянето на заявленията се прави след експертен анализ. Правят се административни и теренни проверки, а плащанията според правилата на Европейския съюз са на два пъти годишно. Това разясни Петя Славчева, заместник изпълнителен директор на ДФ “Земеделие” с ресор “Директни плащания на площ” и “Информационни технологии”. Тя бе гост-лектор по време на Седмата национална среща на земеделските производители в България.

“За миналата 2018 година бройката на заявленията за различни плащания в ДФЗ са малко над 62 000, което е в рамките на предварителните прогнози. През декември са извършени базови плащания в размер на 634 млн. лева”, посочи Славчева.

“Към 31 януари приключи приемът на фактурите, стоковите разписки и протоколите в различните дирекции. Тук ще ни е необходимо поне месец и половина за обработка на информацията и евентуално плащане може да се очаква в края на март”, обясни експертът.

Петя Славчева обърна внимание на важна промяна, която гласи, че се уеднаквяват сроковете за оторизация и по мерките по ос 2, а точната дата е 30 юни 2019 година.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements