Пчелари: Между 5000 и 7000 тона полски мед влиза у нас годишно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

60 плевенски пчелари се обединиха в кооперация

Близо 60 пчелари от област Плевен са обединени в новосъздадената кооперация “Плевен Мед 2023”. Голяма част от пчеларите в кооперацията се занимават професионално с пчеларство. Има такива с 50-60 кошера, и други с по 700-800, каза председателят на организацията Петьо Петров. Той посочи, че през тази година членовете на кооперацията са произвели 200 тона мед, от които 50 тона е биологичен.

Целта на обединението е да се помага на пчеларите от областта както при реализацията на продукцията им на едро, така и за закупуване на инвентар, ветеринарно-медицински продукти за третиране на пчели срещу различни болести и други, съобщава БТА.

По думите на Петров сред най-сериозните проблеми на пчеларите не само в Плевен, но и в цялата страна, е вносът на мед. “В Полша има огромно депо за мед от Украйна. След като обаче той е на територията на държава от Европейския съюз, вече в България се предлага като полски мед”, обясни Петров. Той посочи, че между 5000 до 7000 тона полски мед влиза в България годишно. “Това обаче не е полски, а украински мед на ниска цена, който влиза в нашите фабрики и така убива нашият пазар”, категоричен е пчеларят.

Кооперация “Плевен Мед 2023” е сред организаторите на Базар на меда и пчелните продукти в Плевен, който ще се състои от 23 до 26 ноември.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements