Около една трета от храната, произведена в световен мащаб, се губи или пропилява. Когато повече от един милиард души по света си лягат гладни, е невъзможно да не се попитаме какво може да се направи. Но хранителните отпадъци са не само пропусната възможност за изхранване на гладните. Представляват и значителна загуба на други ресурси като земя, води, енергия — и труд.
Разумното пазаруване е едно от решенията за намаляване на хранителните отпадъци. За целта е необходимо да планирате храната си няколко дни напред, както и да проверите в хладилника какви продоволствия имате на „склад“.
При влизане в магазина трябва да имате готов списък за пазаруване и да се придържате стриктно към него. Храните на промоция често са примамливо предложение, но трябва да се вземат само, ако имате идея как и кога да ги използвате. Чували сте за грозните зеленчуци, срещате ги в магазините, но все още мнозина ги избягват. Формата им обаче не определя колко са полезни, те по нищо не отстъпват на зарзавата с правилна форма.
Четете още: ЕК: До 50% по-малко хранителни отпадъци до 2030 година