Овче сирене от Карпатите може да стане първият украински продукт със защита в ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Гуцулската брънза, която украинците наричат „бялото злато“ на Карпатите ще бъде първият продукт от Украйна с географско означение, който е призната в ЕС. Това съобщават от Асоциацията на производителите на традиционното високопланинско сирене, цитирани от Ukrinform.

“Това е абсолютно автентичен продукт, тъй като той не се произвежда никъде другаде. Става дума за сирене, произведено от овче мляко, направено с помощта на ензим от стомаха на младите животни.“, разказват от асоциацията. Уточнява се, че основните ценности на този продукт са неговата чистота и факта, че се прави само от натурални съставки. Рецептата за продукта се предава от поколение на поколение, като се започне от XV век. “Време е да защитим продукта си под собствена марка с географско указание. Това ще спомогне за развитието му на световните пазари “, добавят от сдружението.

При нас няма нито родна, нито европейска защита

Междувременно след като Парламентът прие промени в родното зцаконодателство, за да го синхронизира с европейското право, 46 български храни и земеделски продуктиостанаха без национална защита. Сред тях са българското кисело мляко, български кашкавал, бяло саламурено сирене, първомайска лютеница и др. Общо 81 са продуктите, които се ползват с географско означение, като в тях влизат розовото масло, минерални води и вина.

Според регламента  държавите  членки  нямат  право  да  предоставят  национална  закрила  на географски означения на земеделски продукти и храни. Законът ни предвижда, че считано от датата на влизането му в сила, регистрацията на географските означения за земеделски продукти и храни, направена по реда на ЗМГО се прекратява.

Четете още: 40 хил. лв. излиза мини мандра с капацитет 300 л дневно

И докато у нас се води спорът кой е пропуснал да направи служебно европейската регистрация, в Украйна последователно следват националната си политика да навлизат активно в Европа именно със земеделски продукти и храни.

Всъщност почти няма разлика при приготвянето на гуцулската брънза и българско овче сирене, всеки може да види това в социалните мрежи, но в определен момент поне един от тези продукти ще минава за уникален, а другият ще се свива скромничко по долните рафтове, ако изобщо го допуснат в магазините.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама