Откриват фестивала „Дефиле Вино и гурме” 2025 с Дионисиево шествие

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Тази година в събитието се включват 56 участници, сред които 40 винопроизводители и 16 производители на храни и продукти

Единадесетото издание на фестивала “Дефиле Вино и гурме” 2025 отново превръща Стария град на Пловдив в сцена на вкусове, аромати и кани на срещи вино- и гурмелюбителите. Фестивалът ще се проведе на 16 локации и къщи в Старинен Пловдив от 9 до 11 май, съобщиха организаторите – “Съвет по туризъм – Пловдив” и Община Пловдив, цитирани от БТА.

Тази година в събитието се включват 56 участници, сред които 40 винопроизводители и 16 производители на храни и продукти, като новите участници са 8 на брой. През тази година се въвеждат и “Вино и гурме вечери”, които ще се проведат в селектирани пловдивски ресторанти. Предварителни подготвени съчетания между вино и гурме ястия ще се поднасят на пловдивската публика и гости на града.

Откриването на фестивала “Дефиле Вино и гурме” 2025 е на 9 май традиционно с Дионисиево шествие.

То ще тръгне в 13:00 ч. от пл. Стефан Стамболов, съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл “Тракия”. С музика и танци шествието ще достигне до началото на Стария град, където на ул. “Съборна” 2-4 в 14:00 часа организаторите и официалните лица ще приветстват участници и присъстващите гости, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста. Посетителите на фестивала ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП “Социално предприятие за хора с увреждания” към Община Пловдив.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала “Дефиле Вино и гурме”.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, ще проведе конкурс за “Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличените вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

“Дефиле Вино и гурме 2025” се провежда традиционно под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Организатори на фестивала са “Съвет по туризъм – Пловдив” и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ “Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2025 година.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама