Откриха официално първия винен маршрут в България

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Трима служебни министри откриха официално първия винен маршрут в България – министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, заедно с министъра на туризма Илин Димитров и министъра на земеделието Явор Гечев, посетиха Мелник, където връчиха символично първата табела за винен маршрут на кмета на града Сашо Филипов, както и на кмета на Сандански Атанас Стоянов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Производството на вино става част от нематериалното културно наследство на страната

При откриването на винения маршрут министър Пулев обяви, че 38 фирми от област Благоевград ще получат над 10,5 млн. лв. по първата процедура „Технологична модернизация” по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

От Община Сандански са одобрени 5 проектни предложения за над 2 млн. лв. за “Технологична модернизация”, като първите плащания към фирмите ще тръгнат в началото на март, заяви той.

Пулев посочи, че бюджетът по мярката е 260 млн. лв., като в момента се сключват договорите с класираните 953 фирми. По думите на министъра, по втората процедура по линия на Министерството на иновациите и растежа от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност”, са подадени 282 проекта за общо 5,4 млн. лв.

Трима министри откриха официално първия винен маршрут в България

Отваря се процедурата от ПВУ за ВЕИ и съхранение на енергия

На срещата министърът обяви и отварянето на трета процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия” с бюджет 200 млн. лв. Той обясни, че допустимите кандидатстващи по тази мярка са микро-, малки, средни и големи предприятия, като в кандидатстването може да се включи и туристическият бизнес у нас. По мярката ще се кандидатства до 15 май – стандартният двумесечен срок за кандидатстване е удължен на три месеца, тъй като интересът към нея е огромен, каза още Пулев.

По думите му безвъзмездната помощ за ВЕИ и батериите за локално съхранение на енергия може да бъде от 75 000 лв. до 1 млн. лв., в зависимост от големината на фирмата и проекта ѝ, като финансирането от държавата е до 50%.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА