Отгледайте си рукола в няколко стъпки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Зеленчуците са залог за нашето здраве. Тази истина сега не изисква доказателства. Не предизвиква съмнения и твърдението, че по-добре е да се предпазим от болестта, отколкото да я лекуваме. На нашата трапеза несъмнено присъстват растения, които с полезни за нашето здраве, но напоследък фурор сред хората, които живеят по здравословен начин, предизвиква салатата рукола.

Руколата (Eruca sativa) е едногодишно растение от семейство Зелеви с височина до 60 см. Листата са лировидно-перести, цветовете са бели или жълти. Семената са в продълговати шушулки.

Появата на руколата, както и други салатни растения, е обвързана с благодатната земя, топлина и слънце на Средиземноморското крайбрежие. Руколата има богата история: тя е ценена и употребявана като подправка в Древен Рим.

Свежата зеленина на растението е вкусна в салати от свежи краставици или с пресни картофи, придава пикантен вкус на блюда от свинско месо, птици. Семената и стеблата на руколата се поставят в маринати, а корените й се използват като лекарствено средство.

Визитната картичка на всеки зеленчук са вкусът, ароматът и привлекателността. Приятната зеленина на руколата по вкус напомня крес салата и придава на храната освежаващ аромат. Семената се използват за приготвянето на горчица. Растението съдържа алкалоиди, флавоноиди, витамините С, от група В, минерални соли, яблъчна и лимонена киселина, семената имат стероиди и др. Руколата има потогонно, антибактериално действие, стимулира работата на стомашно-чревния тракт, възбужда апетита, способства за по-добро усвояване на продуктите на хранене.

 

Как да я произведете

Растението се цени и заради непретенциозността си. То се отглежда лесно от семена в саксия на прозореца или на вилата. Засява се през март в саксия, а навън – веднага след стопяването на снега. Схемата на посева е: разстояние между редовете 30-40 см, между растенията в реда 8-10 см. Семената се п оставят на дълбочина не повече от 1-1,5 см, след това се притискат с дъска. След това грижите включват почистване на плевелите и редовно поливане. Напоявайте не по-рядко от веднъж на седмица. Трябва да помните, че руколата бързо натрупва нитрати, затова не трябва да претоварвате участъка с торове. Реколтата се събира при появата на тъмнозелените, леко гофрирани листа.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама