От бранша: Нулевото ДДС извади на светло 30% от хлебопроизводителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според Мариана Кукушева бизнесът няма предвидимост, не е ясно ще има ли компенсации за високите цени на електроенергията

„Благодарение на нулевата ДДС ставка за хляба, въведена от страна на редовното правителство през 2022 г., която бе силна социална мярка и бе подкрепена от всички политически сили в Народното събрание, се изсветли сивият сектор. Поради тази причина тази година хлебопроизводителите ще платят с 30% по-висок данък печалба, защото бизнесът изсветля. Това е една изключително добра новина, както и фактът, че се осветиха не малко работни места, които бяха скрити от страна на производителите“, каза в интервю за Агрозона Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Според нея 1/3 от бранша е излязъл на светло с тази мярка. „Ако браншът имаше близо 40% сива икономика в момента този процент не надвишава 10%, тоест 30% са излезли на светло.“, каза още Кукушева.

„Както цялата икономика на България и ние в момента сме притеснени, защото нямаме хоризонт напред, нямаме предвидимост, а тази липса на предвидимост води до съответната несигурност. Трябва да признаем обаче, че по изследване на САПИ хлябът е единствената храна, която не е променила цената си в последните десет месеца. Това, че има бутикови пекарни и малки производители, които постепенно покачват цената на своя продукт, те в повечето случаи произвеждат много малко количество хляб и основно произвеждат закуски. Това е така, защото нямат нужната платежоспособност да отговорят на предизвикателствата, свързани с повишените енергийни, транспортни разходи, един изключително важен разход за нас, какъвто е работна заплата“, коментира още Кукушева.

Според нея е изключително трудно и е почти невъзможно да се намерят млади хора, които да работят през нощта. Нощният труд не е привлекателен труд, независимо от доброто заплащане, което се предлага и за да запазят работните места, производителите на хляб са длъжни да стимулират непрекъснато заетите в бранша.

„Ако преди две години цената на труда в едно изделие представляваше 30% сега вече цената на труда в едно тестено или хлебно изделие представлява 40%“, допълни още тя.

От бранша са притеснени и относно компенсациите за електроенергията за бизнеса. „Имаме абсолютна неяснота какво ще се случи с компенсациите за електроенергията, които ползва бизнесът в България, тъй като беше прието от Парламента те да важат до март 2023 г. Вече сме на прага на март месец и нямаме никаква яснота от страна на Министерски съвет дали тези компенсации ще продължат да съществуват за бизнеса. Друг е въпросът, че според нас трябва да се направи категорична диференциация кои бизнеси трябва да получават компенсация, защото, за съжаление, и хазартният бизнес получава компенсации“, каза още председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА