Нужна е промяна в минималните добиви за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Необходима е промяна в определените минимални добиви по схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, сочи доклад на зам.-министър Цветан Димитров към проект за изменение на Наредбата за прилагане на директните плащания. Приложимите към момента минимални добиви като критерий за допустимост на плащането по схемите са в пъти по-ниски от средните добиви, определени по технологични карти, гласи докладът. В текста се посочва още, че определените минимални добиви не отразяват реалното производство на плодове и зеленчуци и не са подходящ инструмент за постигане на целите на подкрепата, обвързана с производството. Законово определените минимални добиви не допринасят в достатъчна степен за излизане на производството „на светло“, посочва в доклада си зам.-министърът.

Анализът на икономически резултати относно плодовете и обвързаната
подкрепа за 2015 г. показва, че участието на обвързаната подкрепа в направените
разходи по технологична карта е най-голямо при орехите – почти 70%, след това е
десертното грозде с 43,07%, следвано от сливите с 32,19 %, сочи докладът.

Най-съществен брутен марж и съответно нетен доход е отчетен при малини, ягоди, орехи, ябълки, круши, което определя дела на обвързаната подкрепа при тези култури спрямо нетния им доход като най-нисък, става ясно от доклада.

Що се отнася до дела на обвързаната подкрепа в разходите за производство
на първо място се нареждат градинският зелен грах и тиквите. При тях стойността
на разходите е по-ниска от размера на обвързаната подкрепа като възлиза съответно на 128% и 101%. С повече от 50% дял на субсидиите от обвързаната подкрепа са разходите при
зеления фасул – 61%, значителни са разходите и при пъпешите – 41%, зелето – 34% и дините – 30%.

Докладът на зам.-министър Цветан Димитров посочва, че най-голямо участие на обвързаната подкрепа във формирания нетен доход има при кромида – 69%, патладжана – 66%, дините – 62%, и тиквите – 42 %.

В сектора на зеленчуците и оранжерийното производство за 2015 г. с най-големи технологични разходи са краставиците и доматите, които се отглеждат в отопляеми оранжерии. Единствено разходите за отопление при тях са около 60%. В допълнение, по-дългият вегетационен период при доматите води до по-големи разходи. Ето защо производството на оранжерийни домати с използване на отопление е рисково при ниска цена на производител. Логично е и при двете култури делът на обвързаната подкрепа в разходите да е най-нисък.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА