Некачествен разсад на безсмъртниче залива страната

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Фермери от Северна България започнаха да внасят разсад от безсмъртниче от Босна и Херцеговина. Той обаче е некачествен в сравнение с българския. Разликата е в това, че произведеното масло е с ниско съдържание на нерилацетат, заради който се търси билката.

Лабораторни изследвания в САЩ показват, че маслото от безсмъртниче (с латинско наименование helichrysum italicum) от България е с най-високи качества на Балканския полуостров. Това каза за „Агрозона“ Ридван Илияз, който е най-големият производител на разсад от безсмъртниче в страната. „Изпратих в САЩ масло от безсмъртниче за лабораторно изследване. Отговориха ми, че не можело да е от Балканите, защото масло с такива качества имало най-близо в Корсика. Така е, защото те правят сравнение с маслата от Босна и Херцеговина и Албания.“, според фермера, който отглежда разсада в бившия стопански двор на село Габарево, Павелбанско. Вече има български производители, закупили разсад от Босна и Херцеговина и не могат да продадат маслото си заради ниското съдържание на етилацетат, допълни той.

В момента разсадът е пикиран в тарелки. Около 1 800 евро струва килограм масло на международния пазар. Ако продукцията е биосертифицирана, цената отива към 2 000 евро. Най-големият пазар за безсмъртниче е САЩ, както и Франция. Взимат го като съставка на медицинска козметика, като заместител на аргана. Подходящо е като средство за зарастване на рани и срещу стареене.

%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%b0%d0%b4
Най-значителният разход при отглеждането на билки е за работна ръка.

Все още стопанинът няма сключени договори за продажба на разсад, по думите му, за да не се получи така, че клиентите да останат излъгани, ако при ниските температури разсадът измръзне. По учебник едно двугодишно насаждение издържа на студ до -30 градуса по Целзий, но за да не изгуби нито едно коренче при дребния разсад, по думите на фермера, оранжериите трябва да се отопляват. Първите договори ще бъдат сключени през февруари, казва той. Иначе билката не е претенциозна за отглеждане. Единственото, което се изисква е да се отглежда при наклон, за да се оттича насъбраната вода при дъждовете. Разходите са свързани с намирането на работна ръка, както и с окопаване. Фермерът сам произвежда тор от калифорнийски червей.

Едно семейство спокойно може да се издържа с 10 дка безсмъртниче, според фермера. Самото косене става механизирано. Цената на коренче е 40 ст., при междуредие от 70 см това са 4 000 бройки на декар, което е разход от 1 600 лева.  Още първата година се получава печалба от него. Добивът е около 1,5 кг масло от ценната билка.

Може да се комбинира отглеждането на безсмъртниче с римска лайка, като е необходимо засаждането на около 5 дка. Печалбата от килограм масло е минимум 1 000 евро. Маслото от бял равнец също се търси силно на пазара.

Още по темата четете на:

Нова мода: Търговци броят по € 1800 за масло от безсмъртниче

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements