Национална конференция на еколозите се проведе в Добрич

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Двудневна Национална конференция „Оползотворяване на биоотпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък „ се проведе в Добрич, съобщи радио “Добруджа”. Градът е пилотна община по компостиране на биологичен материал.

Само две са общините, които работят по метода на компостиране – Смолян и Добрич, но водеща  община с много по-голям принос е Добрич, изтъкна на пресконференция Велеслава Абаджиева – национален координатор на Програма за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Тя благодари на кмета и на еколозите за съфинансирането и реализацията на компоста. Увери, че площадката в Добрич е действаща и тя се е убедила в качествата й лично.

От 2005 г. до сега са финансирани 105 проекта за 9 милиона долара, съобщи Абаджиева. Глобалният екологичен фонд е дал едва 3,8 милиона долара, останалата, по-голяма част, съфинансират бенефициентите. Добричкият проект е успешен и това е видно. На срещата участваха над 130 еколози от цялата страна. Конференцията се организра по проект “Повишаване капацитета на местните власти за управление на биоразградимите отпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък – пилотен модел за оползотворяване на биоразградими отпадъци в Община Добрич”. Проектът е финансиран от Програмата за малките проекти на Глобалния екологичен фонд и UNDP. Партньори при неговото изпълнение са Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ), Община Добрич и Лесотехническият университет.

Доц. Екатерина Тодорова от  Лесотехнически университет  е консултант по проекта. Тя изтъкна, че ако не е била предоставена площадка от страна на общината, този опит, за който се готвят специалисти, нямаше да се случи. Рециклирането на органичната материя се поставя на първо място в Закона за опазване на околната среда, посочи доц. Тодорова. Хиляди изисквания има за разделното събиране на био отпадъците, които гарантират успеха на компоста поясни Тодорова.

Теодора Петкова – главен еколог на община Добрич, поясни размера на компостираната биомаса. Това са 800 кубика листна маса, заложена в десет лехи на  2 декара терен на разсадника. С 50 кубика от пет лехи са наторени розите в розариума на градския парк.Проектът в Добрич се осъществява от осем месеца, той ще завърши през февруари.

Нашата задача е да работим за културата на рециклирането  на отпадъците, каза кметът на Добрич Детелина Николова , която откри конференцията. Тя смята, че поставянето на листната и дървесна маса извън контейнерите е успех в тази насока. Гражданите трябва да се научат сами да доставят зелената маса така както правят в Дания, даде пример Николова. Там хората са свикнали да ползват биоторове  за личното си стопанство.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements