Напрежението в Украйна няма да засегне посевите

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Събитията в Украйна няма да окажат влияние върху намеренията за пролетно засаждане на посеви, увери новият земеделски министър на страната, макар президентът на групата на зърнената индустрия да опроверга това твърдение, информира Agra Europe.

Износът на пшеница продължава нормално засега, но в краткосрочен план може да бъде засегнат, ако търговците откажат да се ангажират с нови сделки заради продължаващата политическа криза.

Цените на царевицата и пшеницата се повишиха в световен мащаб заради опасения за нарушаване на доставките поради обстановката в Украйна. Страната е ключов износител на зърнени култури.

Търговци съобщават, че украинският пазар на зърнени култури търпи големи поражения от уикенда насам заради нежеланието за обвързване с нови договори, резултат от безредиците, ниската ликвидност и повишената цена на горивата.

Игор Швайка, земеделският министър на страната, каза пред “Ройтерс”, че правителството прави всичко необходимо, за да “възстанови процеса”.  Той увери, че намеренията за посеви през пролетта няма да бъдат провалени: “Ще направим всичко, така че пролетните посеви да не пропаднат и те няма да пропаднат.”

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА