По традиция производството на пенливо вино, по-известно у нас като шампанско, се увеличава в края на всяка година. В навечерието на Коледа и Нова година се бутилират десетки хиляди бутилки. Фирмите, специализирани в производството на пенливо вино у нас, са общо осем, като най-голямото производство е на винзавода в Лясковец, където се бутилира 1/3 от българското „шампанско“. Винзаводът е създаден през 60-те години на миналия век след редица проучвания, които установяват, че почвените и климатичните условия са най-подходящи за производството на пенливо вино. Тогава са засадени близо 7 хил. дка лозя, а първата партида пенливи вина е от 1959 г.
Класическото шампанско се произвежда от три сорта грозде – шардоне, пино ноар и пино мюние. Според експертите шардонето се счита за грозде, което придава елегантност и стил на виното, докато пино ноар е синоним на силен и категоричен вкус. А пино мюние е разновидност на пино ноар, характеризиращо се с изключително плодов характер и силен аромат. В България пенливото вино се прави от шардоне и алиготе, който заменя другите два сорта грозде. Освен у нас лясковското пенливо вино е познато и в другите европейски страни, най-вече в съседна Румъния, както и извън пределите не Европейския континент.