Най-голямото българско производство на пенливи вина е в Лясковец

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

По традиция производството на пенливо вино, по-известно у нас като шампанско, се увеличава в края на всяка година. В навечерието на Коледа и Нова година се бутилират десетки хиляди бутилки. Фирмите, специализирани в производството на пенливо вино у нас, са общо осем, като най-голямото производство е на винзавода в Лясковец, където се бутилира 1/3 от българското „шампанско“. Винзаводът е създаден през 60-те години на миналия век след редица проучвания, които установяват, че почвените и климатичните условия са най-подходящи за производството на пенливо вино. Тогава са засадени близо 7 хил. дка лозя, а първата партида пенливи вина е от 1959 г.

Класическото шампанско се произвежда от три сорта грозде – шардоне, пино ноар и пино мюние. Според експертите шардонето се счита за грозде, което придава елегантност и стил на виното, докато пино ноар е синоним на силен и категоричен вкус. А пино мюние е разновидност на пино ноар, характеризиращо се с изключително плодов характер и силен аромат. В България пенливото вино се прави от шардоне и алиготе, който заменя другите два сорта грозде. Освен у нас лясковското пенливо вино е познато и в другите европейски страни, най-вече в съседна Румъния, както и извън пределите не Европейския континент.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама