Над 1,5 млрд. лева директни плащания получават стопаните през 2023 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Само по основното плащане за площ фермерите могат да разчитат на бюджет от близо 760 млн. лева

808 258 686 евро (над 1,580 млрд. лева) е бюджетът за директни плащания през 2023 г. за българските стопани, стана ясно по време на презентацията на Аделина Стоянова, директор дирекция „Директни плащания“ в Министерство на земеделието по време на Деветата Национална среща на земеделските производители в България.

Средствата ще бъдат разпределени по няколко основни пера, включени в необвързаните директни плащания, както и в обвързаното подпомагане. Към необвързаните директни плащания са включени интервенции, като Основното подпомагане на доходите за устойчивост, известното досега плащане по СЕПП, Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост, Допълнителното подпомагане на доходите за млади земеделски стопани, схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните, Плащането за дребни земеделски стопани и Плащането за памук.

Обвързаните директни плащания включват секторите Плодове и зеленчуци, Животновъдство и Протеинови култури.

Ето как ще се кандидатства по интервенциите за подпомагане на площ и животни

Според Стоянова най-голям е бюджетът да Основното подпомагане на доходите за устойчивост, което замества досега плащането по СЕПП – 387 795 125 евро (близо 760 млн. лева). За Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост се падат над 80,5 млн. евро, а за младите стопани – над 12 млн. евро. За директни плащания за дребните земеделски стопани има предвиден бюджет от над 2,8 млн. евро. За екосхемите, които заместват зелените плащания е предвидена сума от над 201 млн. евро, а за обвързаните помощи за животни и Плодове и зеленчуци са предвидени над 104 млн. евро. Протеиновите култури ще бъдат подпомогнати чрез обвързано подпомагане с над 16 млн. евро, а за памук са отделени над 2,5 млн. евро за директни плащания.

 

Отпускат 11,3 млн. лева за одобрени проекти по инвестиционните схеми за подпомагане

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА