Мариана Кукушева: Участниците в БУЛПЕК тази година са със 100% повече

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

“Участниците в междунароните хранителни изложения на БУЛПЕК тази година са със 100 % повече. През изминалата година бяха представени 20 фирми, а през тази година те са 45. Това е много добре, защото по принцип ежегодните изложения са тежки изложения, тъй като не е толкова интензивен икономическия и технологичен живот, за да има какво ново да се показва всяка година”, това заяви в интервю за Агрозона Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

“Най-радостната новина е, че фирмите споделят, че след участие на БУЛПЕК купувачите на големите търговски фирми ги откриват и те подписват договори с голямата търговска мрежа, каквито са търговските вериги”, коментира Кукушева.

“В зоната на успеха, каквато е БУЛПЕК, участват фирми, които работят на светло и имат човешки ресурси и технологичен капацитет за създаване на голям обем производство. От две години при нас презентираме и малки бутикови пекарни от семеен тип, които също са доволни от участието си в изложението”, допълни още тя.

Борсови цени, търсене и предлагане

“Основната за нас суровина е брашното и всички видове брашна, които се произвеждат в България са застъпени в нашето производство. Използваме основно български суровини, които са с гарантирано качество и безопасност. В момента нямаме особени трусове на пазара, защото световните борсови цени са категорични и търсенето не изпреварва предлагането, тоест по отношение на това в момента има баланс”, коментира още тя.

Добрич, Добруджа, Agrozona.bg

До кога ще се прилага нулевото ДДС за хляба?

“Нулевото ДДС за хляба и брашното всъщност ще действа до края на месец юни 2024 година, поне така се предполага, че ще бъде прието с проекта бюджета. Ние обаче сме категорични, че тази ставка трябва да продължи, защото тя има изключителен социален характер и твърдо вярваме, че няма да има политическа сила нито държавна власт в България, която да качи и цените на хляба с 20% това би довело до тежка икономическа катастрофа опираща до всеки български потребител”, сподели Кукушева.

В индустриалното производство в България масово е застъпен квасът

“Преди няколко години хляба с квас беше рядкост, сега вече е той е ежедневие и масово се работи с квас. Най-вече в индустриалното производство на България е застъпен основно квасът. Малко са фирмите, които работят с мая. Индустриалното производство следва тенденцията да създава занаятчийски тип асортименти, които по вкус и качества се доближават до асортимента, който имат всъщност храни, които са произведени от майсторлъка на определени хора. Това е световна тенденция и България не се отличава”, заяви председателят на УС на НБХС.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама