Маната влиза в лозето по време на цъфтеж

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Брашнестата мана е голям бич за лозята, особено във влажно време, редуващо се със затопляния. Болестта напада зелените части. По листата могат да се забележат жълтеникави петна със сиво-бял налеп и под него тъканите некротират. Върху зелените пръчки се появяват светлокафяви петна със светъл налеп. Те често измръзват през зимата, защото не могат да узреят. По зърната се образува сиво-бял налеп, те се напукват дълбоко. Причинител на болестта е гъбата Uncinula necator. Презимува като мицел между люспите на пъпките. Заболяването се развива силно при умерена температура и влажен въздух. Най-уязвима е лозата по време на цъфтежа.

Често стопаните не забелязват първите признаци на болестта. Заразените листа отначало изглеждат като накъдрени по края, а по-късно от двете им страни се появяват неправилни, леко издути сиви петна, покрити предимно от горната страна със сив прашец. След изтриването му се виждат сиво-кафяви точки, характерни за това заболяване. Много внимателно оглеждайте растенията, защото оидиумът е упорит и ако силно се развитие, борбата става много трудна.

 

Какви мерки да предприемете

  • Създавайте лозови насаждения на проветриви места;
  • Ззадължително практикувайте зелени резитби, те ще ограничат заразата;
  • Третирайте заболелите растения със серни препарати в биолозето, а когато отглеждате конвеционално насаждение, изберете системни или контактни фунгициди;
  • Първото пръскане направете, когато леторастите са станали 10-15 см. Следващите четири-пет третирания са през 7-10 дни в зависимост от климатичните условия.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама